Energiezuinige bouwers krijgen voordelige lening
Wie energiezuinig bouwt verdient die investering op termijn terug door een lagere energiefactuur en een hogere verkoopwaarde van de woning. Maar investeren in betere isolatie, een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepomp heeft natuurlijk een meerkost. En hoewel de prijzen voor die energiezuinige bouwtechnieken de laatste jaren afnemen, moet je het geld er wel kunnen leggen. Daarom is het van groot belang dat banken dat bedrag ook willen lenen. “Wie de rekening maakt, ziet dat een zuinige nieuwbouw op termijn voordeliger uitvalt”, zegt Freya Van den Bossche. “Helaas is dat voor veel mensen moeilijk omdat de investeringskost hoger ligt.”
Voordelige lening
Daarom ging de minister in gesprek met de banken om hen te overtuigen voordelige leningen aan te bieden aan wie energiezuinig wil bouwen. Vandaag engageerden alvast Belfius en Triodos Bank zich om dat te doen. Zij ondertekenden als eerste twee banken een overeenkomst om van energiezuinigheid een prioriteit te maken.
“Iedereen wint bij die afspraak”, aldus Freya Van den Bossche. “Bouwers kunnen extra investeren in energiezuinige woningen en dus in een lagere maandelijkse energiefactuur. En de banken hebben een bijkomende zekerheid dat hun ontleners solvabel zijn. Omdat hun maandelijkse energiefactuur een stuk lager ligt, kunnen ze een hogere afbetaling aan. En bovendien is hun woning meer waard. En ten slotte is energiezuinige nieuwbouw essentieel in de strijd tegen de opwarming van onze planeet.”
- Een lagere intrest
- Een groter ontleningsbedrag
- Het laten vallen van dossierkosten
Gezinnen die op 25 jaar een bedrag lenen van 250.000 euro kunnen dankzij zo’n lening bijvoorbeeld zo’n 8.000 euro besparen, los van de besparingen op hun energiefactuur. Als tegenprestatie krijgen de banken een label en worden ze vermeld in de overheidscommunicatie rond energiezuinig bouwen en verbouwen, onder meer op de website www.energiesparen.be.