Energiezuinige bouwers krijgen voordelige lening

Goed nieuws voor wie besluit om energiezuinig te gaan bouwen. Minister van Energie en Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) heeft op Batibouw een akkoord gesloten met Belfius en Triodos Bank om voordelige leningen aan te bieden aan mensen die energiezuinig bouwen. Wie een lening aangaat van 250 000 euro over 25 jaar kan zo bijvoorbeeld 8 000 euro besparen. Ondertussen lopen er ook gesprekken met andere banken.

Wie energiezuinig bouwt verdient die investering op termijn terug door een lagere energiefactuur en een hogere verkoopwaarde van de woning. Maar investeren in betere isolatie, een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepomp heeft natuurlijk een meerkost. En hoewel de prijzen voor die energiezuinige bouwtechnieken de laatste jaren afnemen, moet je het geld er wel kunnen leggen. Daarom is het van groot belang dat banken dat bedrag ook willen lenen. “Wie de rekening maakt, ziet dat een zuinige nieuwbouw op termijn voordeliger uitvalt”, zegt Freya Van den Bossche. “Helaas is dat voor veel mensen moeilijk omdat de investeringskost hoger ligt.”

Voordelige lening

Daarom ging de minister in gesprek met de banken om hen te overtuigen voordelige leningen aan te bieden aan wie energiezuinig wil bouwen. Vandaag engageerden alvast Belfius en Triodos Bank zich om dat te doen. Zij ondertekenden als eerste twee banken een overeenkomst om van energiezuinigheid een prioriteit te maken.

“Iedereen wint bij die afspraak”, aldus Freya Van den Bossche. “Bouwers kunnen extra investeren in energiezuinige woningen en dus in een lagere maandelijkse energiefactuur. En de banken hebben een bijkomende zekerheid dat hun ontleners solvabel zijn. Omdat hun maandelijkse energiefactuur een stuk lager ligt, kunnen ze een hogere afbetaling aan. En bovendien is hun woning meer waard. En ten slotte is energiezuinige nieuwbouw essentieel in de strijd tegen de opwarming van onze planeet.”

Door de overeenkomst te ondertekenen, verbinden de banken zich ertoe voordelige leningsvoorwaarden aan te bieden aan bouwers van energiezuinige woningen. Het kan gaan om:
  • Een lagere intrest
  • Een groter ontleningsbedrag
  • Het laten vallen van dossierkosten

Gezinnen die op 25 jaar een bedrag lenen van 250.000 euro kunnen dankzij zo’n lening bijvoorbeeld zo’n 8.000 euro besparen, los van de besparingen op hun energiefactuur. Als tegenprestatie krijgen de banken een label en worden ze vermeld in de overheidscommunicatie rond energiezuinig bouwen en verbouwen, onder meer op de website www.energiesparen.be.

Andere banken volgen?

Belfius en Triodos Bank zijn de eerste banken die de overeenkomst met de Vlaamse overheid ondertekenen. “Maar op dit moment lopen er gesprekken met verschillende andere geïnteresseerde banken”, besluit Freya Van den Bossche. “Ik ga ervan uit dat zij het voorbeeld van Belfius en Triodos Bank snel zullen volgen”.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in