Economie

Zonnepanelen risicoloze belegging

De zonnepanelenhype dreigt zijn doel voorbij te schieten. Het blijkt interessanter als belegging dan als energiebesparing.


Investeren in fotovoltaïsche zonnepanelen (PV) is de jongste twee jaar zeer populair bij particulieren en bedrijven. Terwijl in 2002 in heel Vlaanderen slechts 5 megawattuur (mwh) stroom werd geproduceerd via PV-systemen was dat in 2006 al 1.356 mwh. Vorig jaar verviervoudigde de productie zelfs tot 5.520 mwh.

Wil dat nu zeggen dat Vlaanderen het energiebesparinglicht heeft gezien? Het Vlaamse Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen (Vibe) vreest dat door de combinatie van investeringssteun, fiscale tegemoetkomingen en vooral de gegarandeerde subsidiëring voor twintig jaar zonne-energie eerder als een belegging wordt gezien dan als een manier om energie te besparen.

Aan PV-systemen hangt wel een serieus prijskaartje en de besparing op de elektriciteitsrekening is vrij klein in verhouding tot die investeringen. Maar door al de tegemoetkomingen van de verschillende overheden in ons land kun je de investering toch gemakkelijk terugverdienen. Meer zelfs, het levert een pak geld op.

Het Vibe becijferde dat een PV-investering in 9 tot 13 jaar terugverdiend is. Daarna begint de installatie financieel goed te renderen dankzij de subsidieregeling - de groene stroomcertificaten kilowattuur.

Wie een PV-systeem van 4 op 4 meter - kostprijs 12.720 euro - op zijn dak heeft dat perfect op het zuiden is gericht en volledig schaduwloos is, krijgt tot en met het twintigste jaar na de investering 765 euro per jaar uitgekeerd. Daarmee is investeren in zonne-energie momenteel onklopbaar voor wie op zoek is naar een totaal risicoloze lange termijnbelegging. Te meer omdat de leveranciers van zonnepanelen garantietermijnen van twintig jaar aanbieden. Het Vlaamse Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen Vibe waarschuwt dat al deze PV-systemen niet echt resulteren in grote energiebesparingen. Door 500 euro te investeren in een PV-systeem spaar je 75 kilowattuur (kwh) per jaar uit. Door hetzelfde bedrag te besteden aan een nieuwe diepvriezer, reduceer je het stroomverbruik met 500 kwh en wanneer je het in dakisolatie stopt, loopt dat op tot 4.000 kwh.

'Nu al kloppen bij ons gezinnen aan die absoluut een PV-systeem willen, maar die voor het overige nog geen enkele inspanning gedaan hebben om energie te besparen door hun dak te isoleren', besluit Dirk Anderhofs van het Vibe.


Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in