Wienerberger valt in de prijzen

Bouwmaterialenproducent Wienerberger heeft het felbegeerde Natureplus-kwaliteitslabel gekregen voor haar Porotherm en Desimpel keramische binnenmuurstenen. Het is de eerste keer dat Belgische keramische bouwmaterialen dit label krijgen. Het bedrijf kreeg ook een Innovatieprijs voor hun nieuwe akoestische oplossingen.


Ecologische label

Natureplus is een internationaal label dat in 1996 in het leven geroepen werd door een vereniging die milieu- en gezondheidsbescherming in de bouwsector wil bevorderen en belang hecht aan consumenteninformatie over bouwproducten, bouwmaterialen en objecten voor binnenhuisinrichting. Daarbij staat de gedachte centraal bouwmaterialen te promoten die milieusparend zijn en onschadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.
Om dit te bereiken kent de vereniging een label toe aan natuurlijke producten die aan nog strengere criteria beantwoorden dan de algemene Europese normen inzake milieu, gezondheid en functionaliteit. Natureplus is ook strenger dan labels die door overheidsinstanties uitgereikt worden, zoals het Europese Ecolabel of het bekend Duitse label Blaue Engel. Het Natureplus-label vormt voor consumenten en bouwheren eenduidig de weg naar een groene, gezonde en tegelijk ook duurzame woonst. Het label wordt in ons land door vertegenwoordigd door VIBE vzw (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen).


Labo-analyses

In 2007 startte Wienerberger al met het inventariseren van alle ecologische aspecten van haar Porotherm en Desimpel keramische binnenmuurstenen, nodig voor het invullen van de uitgebreide vragenlijsten die vereist zijn bij de opstart van de Natureplus procedure. Het label wordt immers enkel toegekend aan bouwmaterialen die zeer goed scoren op het vlak van de gebruikte natuurlijke grond- en toeslagstoffen, energie- en waterverbruik, transport, emissies van schadelijke stoffen, verpakkingsmateriaal, afvalproductie en verwerking, veiligheid en kwaliteitsborging.
Vervolgens werden stalen genomen van de binnensteenmuren, die werden onderworpen aan diverse labo-analyses door het onafhankelijk testinstituut IBÖ (Österreichisches Institut für Baubiologie und –ökologie).
Zowat een half jaar na het indienen van haar aanvraag, kreeg Wienerberger dan het Natureplus- kwaliteitslabel toegekend. Het label zal nu een extra argument vormen pro het gebruik van keramische binnenmuurstenen van Porotherm en Desimpel bij lage-energiewoningen en passiefhuizen.


Verdere samenwerking

Wienerberger en VIBE zullen overigens in de nabije toekomst nog verder samenwerken. Zo wordt gewerkt aan de detaillering en opbouw van een zeer goed geïsoleerde constructie waarin bio-ecologische isolatiematerialen gecombineerd worden met een constructie uit Wienerberger kleiproducten.


Innovatieprijs

Tijdens Batibouw sleepte Wienerberger ook nog de Innovatieprijs Technologie in de wacht voor hun akoestische totaaloplossing. De prijs werd uitgereikt door de Confederatie Bouw en paste in de Belgian Building Awards. Bedoeling is om het bedrijf te belonen dat het afgelopen jaar het technisch meest innoverende product op de markt heeft gebracht. De jury viel voor de totaaloplossing voor fluisterstil wonen van Wienerberger in samenwerking met het WTCB.
Op basis van gezamenlijk onderzoek ontwikkelde Wienerberger de ‘Silentbrick’. Deze keramische binnenmuursteen van Terca Porotherm heeft een grotere massa dan een traditionele binnenmuursteen.


Silentbrick

De grote innovatie van Wienerberger ligt in het ontkoppelingssysteem dat zij aanbeveelt voor een optimale akoestische isolatie van de woning: de ‘SonicStrip’, akoestisch isolerende strips uit gerecycleerde rubbergranulaten. Met een dikte van 10 mm, koppelen deze rubberen matten de muren los van vloeren en gewelven, waardoor flankerend geluid onderdrukt wordt. In de praktijk wordt de ‘SonicStrip’ onderaan alle muren geplaatst, en soms ook bovenaan de muren. Uit de proefresultaten van het WTCB is gebleken dat de ‘SonicStrip’ voor een revolutionaire vooruitgang zorgt op het gebied van geluidsdemping.
Daarnaast wordt Wienerberger met de Innovatieprijs ook beloond voor haar ‘SonicPin’, de akoestische spouwhaken die zij speciaal ontwikkelde voor woningscheidende wanden. Door hun lage eigenfrequentie zijn deze spouwhaken ideaal voor akoestische toepassingen.

 

Info: Wienerberger

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in