Wat is het verschil tussen passiefhuis en lage energiewoning?

“Passiefhuis” en “laagenergiewoning” zijn twee termen die we wel al vaker zijn tegengekomen. Maar wat is nu net het verschil? Waarom kiest de ene voor een passiefhuis en de andere voor een laagenergiewoning? Architect Christophe Debrabander doet het voor ons uit de doeken


Beide woningtypes gaan in essentie uit van dezelfde basisprincipes: zeer goed isoleren, goed luchtdicht bouwen, bewust ventileren (met warmterecuperatie) én de winterzon in overvloed binnenlaten zodat we nog maar weinig moeten gaan (na)verwarmen.
Praktijkvoorbeelden leren ons dat je een passiefhuis kan verwarmen vanaf 7 à 15 euro per maand (84 à 180 euro/jaar) en een laagenergiewoning vanaf 25 à 35 euro per maand (300 à 420 euro per jaar). In deze kosten zit ook de productie van sanitair warm water inbegrepen, om deze lage cijfers te behalen, wordt er vaak gekozen voor zonnepanelen zodat ook voor warm water de zon optimaal kan worden benut.

Passiefhuis
Maar waar zit dan het verschil? Hoe komt het dat een passiefhuis nog minder verwarming vraagt?
Bij het ontwerp van een passiefhuis wordt er – nog meer dan bij een laagenergiewoning – maximaal rekening gehouden met de zonne-instraling: we proberen zoveel mogelijk glas te nemen op het zuiden. Omdat passiefhuisramen zeer duur zijn, en elke extra m² glas dan ook extra zal knagen aan het budget, gaan we het glas in de andere gevels tot een minimum beperken. Om al het glas op het zuiden (of zuidoosten / zuidwesten) te kunnen nemen moet je bouwgrond wel goed georiënteerd zijn. Je hebt liefst dat die “volledig open” zuidgevel naar je eigen tuin is gericht en niet naar de straat zodat iedereen kan binnen kijken en je zelf dan nog niet eens kan genieten van je grond…
Na het goed oriënteren van een grote glaspartij gaan we dan met de nodige software de isolatie van de woning berekenen tot een dikte waarbij we niet meer dan 1 à 1,5 kW nodig zullen hebben om de woning te verwarmen. Dit betekent dat we een compact passiefhuis altijd kunnen opwarmen door enkel via het ventilatiesysteem een beetje extra warmte te verspreiden. Zo kunnen we de kost van een centrale verwarming uitsparen, maar we zullen wel extra moeten investeren in speciaal isolerende raamkaders, extra isolatie, extra luchtdichting,… wat maakt dat een passiefhuiswoning toch benaderend 15 000 euro duurder kan zijn dan een laagenergiewoning. Dit resulteert dan wel in een nog comfortabelere woning (geen onaangename tocht door kieren en maar heel weinig temperatuursverlies als “de verwarming” een paar dagen niet zou werken) met extreem laag verbruik, iets wat in deze tijden van stijgende energieprijzen zeker de investering waard is.
Lage energiewoning
Bij een laagenergiewoning worden er in essentie dezelfde technieken toegepast als bij een passiefhuis: goed isoleren, goed luchtdichten, ventileren met warmterecuperatie én de winterzon benutten. Dit allemaal echter in een iets mindere mate. De isolatiediktes variëren van 10 tot 20cm, terwijl dit bij passiefhuizen het dubbele is. Een lage energiewoning heeft dus toch nog een verwarmingssysteem van een 4 à 9 kW nodig.
De installatie van deze verwarming weegt echter niet op tegen de kostprijs om te voldoen aan de passiefhuisnormen, waardoor nog veel mensen om budgettaire redenen het concept passiefhuis laten vallen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in