Vergeet zonnecellen, in de toekomst plaatst u zonneramen

Er is een nieuw soort glazen paneel ontwikkeld dat doorzichtig is en tegelijk fungeert als zonnepaneel. Het zonlicht op het vlakke raam wordt verzameld in de randen waar zonnecellen het omzetten in energie.


Als deze technologie verder ontwikkeld en betaalbaar wordt, plaatst u dus geen panelen meer op het dak, maar gewoon vernuftig glas.
Wetenschappers van het Amerikaanse Massachusetts Institute (MIT) of Technology hebben de techniek ontwikkeld. De Britse krant The Independent brengt de details.

Zonneconcentrator
Een 'zonneconcentrator', zo noemen de wetenschappers van het MIT hun uitvinding. De techniek biedt de mogelijkheid dat normaal uitziende vensters met enkele structurele aanpassingen elektriciteit kunnen opwekken. Enkel de randen van het glas worden bekleed met zonnecellen. Dankzij een speciale coating wordt het zonlicht doorheen het glas op de randen geprojecteerd en geconcentreerd.
De speciale coating is een laagje organische moleculen. Dat laage moleculen neemt licht op via een breed spectrum van golflengtes en stuurt die golven via het venster naar de rand waar de zonnecellen zijn aangebracht.

Prijskaartje?
De energie-efficiëntie van dit systeem zou een stuk hoger zijn dan bij klassieke zonnepalen. Bijkomend voordeel is dat de stand van de zon nauwelijks invloed heeft op het rendement. Over de eventuele prijs van dergelijke ramen, is nog niets gezegd. Het mag duidelijk wezen dat het hier nog om technologie in een experimentele fase gaat.

Bron: Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in