Passiefhuizen vragen om actieve verlichting

In Duitsland en Scandinavië zijn ze al langer ingeburgerd, en nu winnen passiefhuizen ook in ons land almaar meer terrein. Hun op zuinigheid ingestelde energieconcept vergt uiteraard ook een doordachte en energiezuinige verlichting. Delta Light speelt daar nu op in.


Verlichting zonder warmte

Een passiefhuis is veelal een woning zonder centrale verwarming, die zichzelf verwarmt met zonnewarmte, een grondsonde en warmterecuperatie. Dankzij een optimale isolatie en ventilatie geniet je van hartje zomer tot putje winter van een aangenaam binnenklimaat. Gemiddeld is het totale energieverbruik van een passiefhuis 75% lager dan bij een traditionele nieuwbouwwoning.
Bij de keuze van verlichting in een passiefhuis moet je rekening houden met de beperkte warmteverliezen. Zo mag de verlichting de woning niet te zeer opwarmen en wordt bijgevolg het gebruik van gloeilampen en halogeenlampen beperkt. Alternatieve oplossingen zijn spaarlampen, TL-verlichting en led.


Halogeen met coating

Blijft het punt dat je met alleen led-verlichting maar moeilijk sfeer kunt brengen in je huis. Dat weet ook Nik Debrauwer, consultant bij de specialist in architecturale verlichting Delta Light. “Het zou te simpel zijn om te stellen dat je enkel fluorescentielampen en led-verlichting mag gebruiken in een passiefhuis. Je hebt namelijk meer nodig om een aangename sfeer te creëren. Een beperkt gebruik van sfeervolle halogeenverlichting is onmisbaar in een passiefhuis. De meeste halogeenlampen bestaan ook in een versie met infrarode coating die tot 30% minder verbruikt dan klassieke halogeenlampen.”


Koude en warme led’s

De led-verlichting van Delta Light, meestal toegepast als sfeer- en oriëntatieverlichting, is er zowel in koud licht als in warm licht, vergelijkbaar met de kleur van halogeenlicht. “Bij led en fluorescentie – deze lampbronnen worden vooral gebruikt voor indirecte verlichting en basisverlichting – zijn vooral de discrete inplanting en de doeltreffende schakelwijze belangrijk”, stelt Nik Debrauwer.


Kijkwoning Bostoen

Delta Light stond ook in voor het verlichtingsconcept van een passieve kijkwoning van bouwbedrijf Bostoen in Lochristi. In deze kijkwoning is het totale wattage aan lampen 50% lager dan bij een traditionele woning. Ook heeft alle voorschakelapparatuur in de Delta Light-toestellen een label A+. In de gloednieuwe catalogus The Lighting Bible 8 van Delta Light kregen alle ecologische lampbronnen alvast een herkenbaar eco-logo mee.
“Het totaalverbruik per zone is 500 watt, dus zowel voor de bovenverdieping, de benedenverdieping als de buitenverlichting”, legt Nik Debrauwer uit. “Voor de buitenverlichting is het hele terrein verlicht met led’s. Enkel voor het terras zijn twee armaturen gebruikt met een compacte fluorescentielamp. Zo is de tuin volledig verlicht met ecologische lampbronnen.”


Praktijkvoorbeeld 

Om een beeld te geven van de mogelijkheden in energievriendelijke verlichting, sommen we nog op welke verlichting Delta Light toepaste in de passieve kijkwoning.

  • In de keuken is de plintverlichting ‘Rendez-Vous’ geïnstalleerd. Het verbruik van deze led’s is haast te verwaarlozen en daarom start deze plintverlichting automatisch op bij verduistering buiten. Daardoor is een extra verlichting niet nodig om vlug iets in de keuken te nemen of de ruimte te doorkruisen.

     
  • In het raamwerk in de living is de led-verlichting ‘Relation 534’ geïntegreerd. Deze verlichting start op met dezelfde schakeling als in de keuken, dus bij verduistering. Met deze automatische oriëntatieverlichting ben je als bewoner minder geneigd om een licht aan te schakelen. De monochrome led-strip met led’s in de kleuren wit of blauw zit in een afgesloten koker.

     
  • Voor de trapverlichting is gekozen voor ‘Inlet S’, een stijlvolle oriëntatie- en sfeerverlichting die voor een unieke lichtaftekening zorgt. Mooi, makkelijk in te bouwen én ultrafunctioneel dankzij de gerichte lichtoutput.

     
  • In de slaapkamer werd als leesverlichting aan het bed geopteerd voor B-Side, een creatieve verlichtingsarmatuur waarmee Delta Light de prestigieuze IF Product Design Award 2009 in de wacht sleepte. Deze kleine aluminium wandarmatuur heeft een strak design. Het zichtbare element bestaat uit een 360° roterende draaischijf, waarop diametraal een balkje rust dat 90° kan kantelen. Anders gezegd: deze spot kan elk punt belichten in de halve hemisfeer voor hem. Bovendien is de spot gemakkelijk te draaien en blijft hij hangen op het punt dat je hem loslaat. Zijn bijna kubistische look maakt er ook overdag een klein kunstwerk van. Het verbruik bedraagt 1 watt, er wordt ook gebruikgemaakt van K2-PowerLED, de tweede generatie powerled’s.

     
  • Buiten wordt de oprit verlicht via Industrial P en schijnt Villa langs het pad links van de inkom over de volledige woninglengte.
    Villa is een strakke padverlichting waarbij de lampbron niet zichtbaar is en er dus geen verblinding mogelijk is. Ze bestaat in een uitvoering met led’s en een uitvoering met Halopin-lamp. Bij de HP-versie komt het licht van boven en valt het breed uit aan beide zijden van het toestel. Ook wordt de binnenkant van de profielen op de zijkant mooi uitgelicht. Bij de led-versie scheert het licht van 2 led’s langs de binnenkant van de profielen en schijnen er langs beide zijden 2 led’s schuin op het pad of oppervlak naast het toestel. Het verlicht oppervlak wordt dan breder aangestraald.
    Industrial P is een kleine lichtsproeier voor buiten en voor in natte ruimtes. De spuitkop van het toestel bezit een powerled van 1 W en is totaal waterdicht. De doorzichtigheid van het toestel doet de markante kop wonderwel in zijn omgeving verdwijnen. Industrial bestaat als paal, als wandtoestel met vier koppen en als apart kopje.

 

Info: Delta Light
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in