Jaarlijks energieprestatiecertificaat voor 100.000 woningen

Jaarlijks zal voor zo'n 100.000 woningen een energieprestatiecertificaat (EPC) worden opgemaakt. Een EPC geeft aan of een woning energiezuinig of energieverslindend is. Vanaf 1 november is een EPC nodig bij de verkoop van woningen, vanaf 1 januari ook bij de verhuur van woningen.


Een energieprestatiecertificaat wordt opgemaakt door een erkende energiedeskundige. Die komt de woning inspecteren. Hij kijkt daarbij naar het dak, de muren, de vloer, de ramen, de deuren, het isolatiemateriaal, enz... Via een speciaal softwareprogramma worden de gegevens in een "energiescore" gegoten.

In een rapport worden ook tips opgelijst om de woning nog energiezuiniger te maken. Het certificaat is tien jaar geldig. De prijs voor de opmaak zal naar verluidt rond de 250 euro variëren.

Vlaams minister voor Energie Hilde Crevits (CD&V) wil via het energieprestatiecertificaat mensen "stimuleren om hun woning te isoleren en energiezuinig te verwarmen". "Een lager energieverbruik is goed voor het milieu, maar ook voor het gezinsbudget", aldus Crevits.

Verwacht wordt dat jaarlijks voor een 100.000-tal woningen een energieprestatiecertificaat zal worden opgemaakt, 30.000 voor koop en 70.000 voor huur.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in