In de ban van de gasprijs

Afgelopen week kondigde Electrabel in een summier persbericht een stijging van de aardgasprijzen aan. Met zomaar even 13 à 20%. Die kleine mededeling zorgde voor hevige consternatie in alle kampen.


Waar draait het nu om? Vanaf 1 september verhoogt Electrabel de gasprijzen gevoelig. Zowel voor particulieren als bedrijven ligt er een prijsverhoging tussen 13 en 20 procent in het verschiet.
Electrabel schrijft de prijsverhoging toe aan de gestegen prijzen op de internationale markten, waar de maatschappij zelf aardgas inkoopt.

De precieze verhoging van de aardgasprijs is afhankelijk van het verbruik en het profiel van de klant, maar ligt volgens woordvoerster Lut Vande Velde van Electrabel tussen 13 en 20%. ”Wij zijn zelf geen producent van aardgas en moeten dus aardgas aankopen op de internationale markten. Daar zijn de prijzen de jongste jaren fors gestegen. We hebben daarom moeten beslissen om die prijsstijgingen door te rekenen aan al onze klanten.”
Na de hevige reactie corrigeerde Electrabel door te stellen dat het de basisprijs voor aardgas en niet de eindfactuur is die verhoogt. Over de evolutie in de eindfactuur doet Electrabel geen uitspraken meer. Begrijpe wie kan.

Vanaf september gaat Electrabel ook de prijzen van elektriciteit verhogen, maar enkel voor de professionele klanten (bedrijven). Die prijsverhoging zal ongeveer 5% bedragen. Electrabel gaat zijn klanten daarvan schriftelijk op de hoogte brengen. Lopende contracten worden wel gerespecteerd.

Luminus, de nummer twee op de Belgische energiemarkt, kijkt de kat nog uit de boom, maar kan een prijsaanpassing evenmin uitsluiten.

Felle kritiek
De beslissing van Electrabel om vanaf 1 september de prijzen voor aardgas en elektriciteit te verhogen, lokt scherpe kritiek uit.

“Door het warme weer is de verkoop van aardgas teruggevallen en Electrabel wil met een prijsverhoging het verlies van inkomsten compenseren,” stelt Test- Aankoop. Dat de energieprijs internationaal gestegen is, noemt de consumentenorganisatie een drogreden.
Unizo zegt dat Electrabel misbruik maakt van zijn bijna-monopolie op de Belgische markt. De KMO-organisatie wil overleg met Electrabel, maar wil desnoods vragen dat de regering tussenbeide komt. Hoe dan ook legt de prijsverhoging een hypotheek op de economische groei, zegt Karel Van Eetvelt van Unizo.

Minister van Energie Marc Verwilghen overweegt een vraag tot onderzoek te richten aan de raad voor de mededinging. Verwilghen zei op de VRT-radio dat hij wil laten nagaan of Electrabel al dan niet misbruik maakt van zijn machtspositie en of de reden die de energieleverancier aanhaalt om de prijsverhoging door te voeren correct is.

Vlaams minister van Energie Kris Peeters (CD&V) betreurt de onverwachtig stijging van de energieprijzen die Electrabel aankondigde. Volgens hem is er iets verkeerd aan argumentatie die Electrabel hiervoor aanvoert. Een oplossing ligt volgens Peeters in een betere werking van de vrije energiemarkt in Vlaanderen.

Test-Aankoop in tegenaanval
Test-Aankoop heeft besloten de Electrabel-klanten te hulp te komen. Via de tariefsimulator op de site of een hotline kunnen de gasverbruikers te weten komen wie vanaf september de goedkoopste leverancier is.
De consumentenorganisatie gaat in de tegenaanval nadat ze de hand heeft kunnen leggen op de concrete tarieven die Electrabel vanaf september wil aanrekenen.

Test-Aankoop is verbolgen, omdat prijssimulaties aantonen dat Electrabel de verbruikers valse hoop heeft gegeven. De elektriciteits- en gasleverancier zei dat de prijsverhoging voor aardgas vanaf 1 september tussen 13 en 20 procent hoger zal liggen. Volgens de consumentenvereniging blijkt uit simulaties met de definitieve tarieven van Electrabel dat zo goed als alle Electrabel-klanten 20 procent meer zullen betalen voor aardgas.

Uit de prijssimulatie blijkt bovendien dat Electrabel weinig of geen onderscheid maakt tussen klanten die bij hem terechtgekomen zijn omdat hij fungeert als standaardleverancier, en gasverbruikers die een echt leveringscontract hebben ondertekend.

Voor Test-Aankoop staat het als een paal boven water dat de andere gasleveranciers goedkoper zijn geworden dan Electrabel. In Wallonië en Vlaanderen scoort Luminus met de Actief-prijsformule het best. In Brussel is Lampiris nu goedkoper dan Electrabel.

Andere leveranciers profiteren
De aangekondigde verhoging door Electrabel van de energieprijzen heeft bij concurrent Nuon een verdubbeling van het aantal telefoons voor prijsoffertes opgeleverd.

"Het gaat om honderden oproepen", zei woordvoerster bij Nuon Kathleen Van Boxelaer dinsdag.

Bij de andere energieleverancier Luminus werd de afgelopen dagen een stijging van 15 procent van de prijsoffertes genoteerd. Het gaat zowel om prijsaanvragen voor de levering van gas als voor de levering van elektriciteit.

"Voor een verhoging van het aantal getekende contracten is het nog te vroeg, want de energieleveranciers mogen telefonisch geen contracten tekenen. Daarvoor is een schriftelijk akkoord nodig", aldus Van Boxelaer die verklaarde eind deze week de eerste getekende contracten te verwachten. Bij de prijsoffertes bij Nuon gaat het zowel om elektriciteit als om gas.

Van Boxelaer wees er op dat Nuon geen concrete aanwijzingen heeft om de energieprijzen te verhogen.


Bron: Het Belang van Limburg, De Morgen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in