Heusden-Zolder gaat écht passief

Iedere bouwheer streeft er vandaag de dag wel naar om op één of andere manier energievriendelijk te bouwen. In Heusden-Zolder lijken ze net ietsje verder te gaan in dat streven dan elders in Vlaanderen. De passieve gebouwen schieten er als het ware als paddenstoelen uit de grond. Op industrieterrein De Schacht zijn twee passieve kantoorgebouwen in afwerking en elders in de gemeente is een passiefhotel in opbouw en zijn er plannen voor de eerste passiefscholen.


Heusden-Zolder heeft al bijna een eeuw iets met energie. In 1923 startte de ontginning van steenkool in de Zolderse ondergrond. Het zwarte goedje heeft jarenlang energie geleverd voor warmte in menige woonkamer en voor productieprocessen in fabrieken.
Na de sluiting van de Zolderse mijn in 1992 werkte de gemeente een reconversieplan uit voor de mijnsite. Ze koos daarbij resoluut voor duurzaam – en dus ook energievriendelijk – bouwen. De gemeente zette haar schouders mee onder Centrum Duurzaam Bouwen en bood de badzaal aan als thuishaven voor het ambitieuze project: de Belg duurzaam en energiebewust leren bouwen en verbouwen.
Die visie werd zelfs doorgetrokken over het hele voormalige mijnterrein. Het nieuwe industrieterrein De Schacht werd immers een site met het accent op duurzaam bouwen. Nieuwkomers dienden enkele duurzame voorwaarde te vervullen in hun bouwplannen om in aanmerking te komen voor een stedenbouwkundige vergunning. Een aanpak die duidelijk aansloeg. Niet alleen is het industrieterrein volledig uitverkocht en nagenoeg volgebouwd, enkele ondernemers op het terrein gingen zelfs verder dan de eisen in de bouwvoorschriften. Zo bouwde Glas Ceyssens – samen met V&R The Solarcompany in 2007 een heuse zonneschans achter het bedrijfsgebouw. Met een capaciteit van 350.000 kilowattpiek was het even de grootste pv-installatie inde Benelux. Na enkele andere recordhouders ligt die titel opnieuw in Heusden-Zolder. Op een steenworp van Glas Ceyssens – op het oude slibbekken - leggen LRM en Group Machiels momenteel de laatste hand aan een zonne-installatie van 4,7MWpiek op een 17 ha groot terrein.
Het gemeentebestuur heeft met zijn ambitie en inspanningen duidelijk een klimaat gecreëerd dat ondernemers, organisaties en inwoners stimuleert om het maximale uit hun energievriendelijke bouwproject te halen.


Passiefkantoren

Twee concrete voorbeelden op industrieterrien De Schacht zijn opnieuw V&R The Solarcompany en Glas Ceyssens. Beide bedrijven leggen momenteel de laatste hand aan een passief kantoorgebouw. Zo’n gebouw is uiterst energiezuinig en biedt een goede winter- en zomercomfort met een minimum aan verwarmings- en koelingskosten.
Voor V&R The Solarcompany werd de bouw van een passiefkantoor ingegeven door het streven naar een voorbeeldfunctie. Samen met Cenergie werkte het bedrijf een uniek concept uit inzake technieken. Met de knowhow die het bedrijf uit het eigen kantoor opdoet wil het zich voorbereiden op de markt van passieve gebouwen, want die zijn duidelijk de toekomst.
Bij Glas Ceyssens klinkt een gelijkaardige motivatie. Glas Ceyssens boogt al jaren op een innovatieve inborst. Het was voor zaakvoerder Dirk Ceyssens dan ook logisch te zoeken naar oplossingen voor een nieuwe markt als de passief gebouwen. Met het nieuwe kantoorgebouw wil Glas Ceyssens kennis opdoen inzake buitenschrijnwerk en glasgebruik in een passiefkantoor. Het kantoorgebouw van Glas Ceyssens valt immers op door een volledig beglaasde buitenschil. Dankzij een uitgekiende gordijngevel behaalt deze buitengevel een U-waarde lager dan 0,8 W/m²K, een bijzonder sterk resultaat voor een volledig beglaasde gevel.


Passiefhotel

Niet alleen op industrieterrein De Schacht, ook elders in de gemeente lopen er verschillende passief projecten. Eén van de eerste Belgische passiefhuizen- het passief huis van Geert De Bruyn, Cenergie - werd zelfs in Heusden-Zolder gebouwd in 2003 – 2004. Vandaag gaan de passief projecten verder dan woningen alleen. In Viversel verrijst het eerste passiefhotel van Vlaanderen. Het wordt gebouwd volgens de principes van het Massief Passief Concept (www.massiefpassief.be) . Bij dit concept wordt vertrokken van traditionele materialen als keramische bouwblokken en polyurethaanisolatie om het passiefconcept te bereiken. Verder staan er nog de bouw van 2 passief scholen op stapel, met name het CVO en ‘t Molenholleke.

Centrum Duurzaam Bouwen speelt intussen mee in op deze groeiende trend naar passief gebouwen. Het centrum richtte en deel van zijn permanente tentoonstelling gericht in om tegemoet aan de toenemende vraag naar informatie over dit bouwconcept.
Tijdens tal van evenementen – waaronder het Energiebesparingsforum, het Energieweekend en Openbedrijvendag – kunnen professionelen en particulieren uitgebreid kennis maken met passieve projecten. Misschien kan dit hen stimuleren ook een stap verder te gaan.

Bron: CeDuBo
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in