Het schrijnwerk in een Passiefhuis

Het raamkader rond het glas neemt ook een belangrijk deel in van het totale raamoppervlak. Het zal dus mogelijk ook een gevoelig warmteverlies veroorzaken. Het gebruik van isolerende beglazing garandeert dus op zich nog niet dat er geen warmte verloren gaat via het geheel van het venster of dat er geen condensatie optreedt op het schrijnwerk. Het raamkader zelf en de manier waarop het glas in het kader en het kader in de wand bevestigd worden hebben dus belang.

Afstandshouders
De U-waarde - die aangeeft hoe sterk de warmte naar buiten geleid wordt - van het glas wordt gemeten in het centrum van de glasplaat, zodat de effecten van het raamkader en de rand niet in rekening gebracht worden.
Bij passiefhuis ramen is de U-waarde van zowel glas als raamkader zo laag dat de andere factoren een belangrijkere rol gaan spelen in de energieprestaties. Zo bestaan er verschillende afstandshouders - smalle profielen tussen de verschillende glasplaten -, de één al beter isolerend dan de ander. Onvoldoende isolerende eigenschappen van deze afstandshouders kunnen, in combinatie met superisolerend glas en raamkaders, voor vochtproblemen zorgen. Door het grote verschil in isolatievermogen tussen het kader en de afstandshouder zal er een merkbaar koudere zone zijn, ter hoogte van deze afstandhouder. Op die plaats kan zich condensatie vormen. De koudebrug die veroorzaakt wordt door de afstandshouder kan verminderd worden door het kader verder om het glas heen te laten lopen. Dit principe kan natuurlijk niet eindeloos toegepast worden omdat dan het aandeel van het raamkader steeds groter wordt om uiteindelijk het hele oppervlak te bedekken.

De inbouw van het venster
Een isolatielaag moet altijd doorlopen van het ene in het andere constructiedeel. Dat is zo voor de aansluiting van een vloer op een muur, een muur op een dak, maar ook voor een raam in een muur. De isolatiesnede in het raamkader en de isolatie in de wand liggen dus best in één vlak en de isolatie wordt zelfs best doorgetrokken tot voor het raamkader. Het schrijnwerk wordt dus niet meteen op een dragende, niet-isolerende muur geplaatst, maar bijvoorbeeld op een drukvast isolatiemateriaal geplaatst (bvb. cellenglas) of door middel van inregelbare profielen aan de dragende constructie bevestigd, zodat het kader mooi aansluit op de wandisolatie. Bij houtskeletbouw zijn de wanden meestal volledig opgevuld met isolatiemateriaal.

U-waarde en U-waarde
De hierboven beschreven aandachtspunten betekenen dat er in de context van buitenschrijnwerk 3 U-waardes bestaan: de U-waarde van het glas (Ug), de U-waarde van het raamkader (Uf) en de U-waarde van het geheel van glas en kader (Uw). Het is uiteraard deze laatste die het meeste belang heeft.

Voor passiefhuizen stelt het Passiefhuis-Platform, in navolging van het Duitse Passivhaus Institut, strengere eisen. Voor ramen komt dat neer op een Uw-waarde<0,8W/m²K. Op dit moment wordt daartoe meestal gebruik gemaakt van drievoudige beglazing voorzien van speciale coatings die de warmtestraling van binnen naar buiten tegenhouden.

Materialen
Energiezuinige vensters worden gemaakt uit verschillende materialen en materiaalsamenstellingen. Voor kunststof raamkaders is het essentieel dat de grote luchtkamers opgevuld worden met isolatiemateriaal. 5-kamerprofielen, waarvan die kamers leeg zijn, isoleren onvoldoende om gebruikt te worden in een energiezuinig gebouw. Vergelijk het met een spouwmuur zonder isolatie. Houten ramen bestaan vaak uit een samenstelling van hout en isolatiemateriaal, waarbij dat laatste zowel kurk, PUR, EPS of een ander materiaal kan zijn. Er bestaan ook volhouten ramen, die rekenen op de extra isolatiecapaciteit van enkele ingesloten luchtkamers. De houten ramen kunnen, om onderhoud of esthetische redenen voorzien worden van een aluminium profiel. Aluminium ramen hebben vaak nog een iets minder goede isolatiewaarde, al levert de industrie inspanningen om de gebruikte thermische onderbrekingen te verbeteren, en mogen we dus nog innovaties op dit vlak verwachten.

Passiefhuishappening
Wil je meer weten of de isolatiewaarde van het schrijnwerk of over passiefhuizen in het algemeen. Dan is de Passiefhuis-Happening een aanrader. Meer info vind je op de website van het Passiefhuisplatform
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in