Gent geeft subsidies voor gebruik FSC-hout

De stad Gent wil (ver)bouwers die kiezen voor duurzaam geëxploiteerd hout ondersteunen. Als dertiende Vlaamse gemeentebestuur zal de stad een subsidie geven aan inwoners die FSC-hout gebruiken in particuliere woningen.

 

Duurzaam bouwen

Jaarlijks gaat nog altijd zo’n 13 miljoen hectare bos verloren, een groot deel door illegale kap. Door onverantwoorde houtkap verliezen we elk jaar een bos ter grootte van 4,25 keer de oppervlakte van België. Hoog tijd dus om in actie te schieten en duurzaam (ver)bouwen te stimuleren. De stad Gent geeft hierbij nu het goede voorbeeld door via een subsidiereglement de aankoop van duurzaam geëxploiteerd hout aan te moedigen.

 

FSC-label

Zo’n hout wordt aangeduid met het FSC-label, wat staat voor Forest Stewardship Council. Dit label geeft de garantie dat het aangekochte hout of houtproduct afkomstig is uit duurzaam bosbeheer, waarbij rekening gehouden wordt met de sociale, ecologische en economische waarden.
Elke boseigenaar kan beslissen zijn bos te laten certificeren of keuren volgens de regels van het FSC-systeem. Daardoor stemt hij ermee in dat hout geoogst wordt op zo’n manier dat de rechten van planten, dieren en mensen in het bos gehandhaafd blijven. Hiertoe krijgt de eigenaar jaarlijks een controleur op bezoek. Op die manier is wereldwijd al 100 miljoen hectare bos FSC gecertificeerd.

 

Voorwaarden

Voortaan kan elke inwoner van Gent een subsidie verkrijgen voor de aankoop van FSC-hout. Voorwaarden zijn dat het hout gebruikt wordt in een particuliere woning en dat het dient voor binnen- of buitenschrijnwerk, daktimmerwerk, houtskeletbouw of niet-verplaatsbare tuinconstructies. Toepassingen voor het uitbaten van een commerciële activiteit worden uitgesloten.

 

Subsidiereglement

De subsidie bedraagt 15 procent van de totale kostprijs van het hout (inclusief btw), met een maximum van 500 euro per adres. Op dit subsidiebedrag kan men aanspraak maken via meerdere aanvragen. Dit maakt een eventuele spreiding van de werken mogelijk. Per aanvraag moet het totale factuurbedrag wel minimaal 500 euro bedragen.

 

Dertien gemeenten

De stad Gent is hiermee de dertiende Vlaamse gemeente die een subsidiereglement voor het gebruik van FSC-hout in particuliere woningen goedkeurt. Eerder gebeurde dat ook al in Beveren, Herenthout, Ieper, Kortenberg, Leopoldsburg, Machelen, Middelkerke, Nieuwpoort, Opglabbeek, Riemst, Sint-Niklaas en Vilvoorde.

 

Aanvraag subsidie

Het subsidiereglement van de Stad Gent is te verkrijgen bij de Milieudienst (Braemkasteelstraat 41, 9050 Gentbrugge, tel. 09 268 23 00, e-mail milieudienst[at]gent.be), of op de website van de stad Gent.

Bron: vzw Fair Timber

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in