Energie besparen met minder dan 100 euro

Om energie te besparen hoeven we niet altijd grote ingrepen te doen. We haalden in een eerdere bijdrage al de tip van de sluipverbruikers aan. Ditmaal bespreken we enkele kleine ingrepen om met minder dan 100 euro op een efficiënte manier energie te besparen.


Meten is weten
Als je een effectieve controle wil over je besparingen dien je eerst te weten wat je verbruik is: “meten is weten”. Door maandelijks de tellerstanden van elektriciteit, gas en water bij te houden word je je meer bewust van je verbruik en kan je ook gemakkelijker de impact merken van bepaalde maatregelen.

Meten bij de bron
Een tweede stap is meten bij de bron: een “energiemeter” - verkrijgbaar in verscheidene electro- of doe-het-zelfzaken voor nog geen 50 euro - kan je plaatsen tussen je toestel en het stopcontact. Op die energiemeter kan je dan aflezen hoeveel stroom een apparaat verbruikt als het aanstaat. Om bijvoorbeeld te weten hoeveel je pc gemiddeld verbruikt, laat je de energiemeter een week lang tussen het stopcontact en je pc-stekker zitten. Daarna kan je op het toestel aflezen hoeveel energie en hoeveel euro je pc wekelijks, maandelijks én jaarlijks verbruikt. Zo kan je grootverbruikers opsporen én kan je ook bewust bepaalde energievretende toestellen efficiënter of minder gaan gebruiken.

Efficiënt omgaan met de verwarming
De verwarming is in de bestaande woning dé grootste energieverbruiker, en daar kunnen we dan ook de meeste besparingen halen.
Als je regelmatig de stand van de gasmeter opvolgt, zal je bijvoorbeeld merken dat als je op koude dagen de verwarming één graadje lager zet je onmiddellijk 7% minder verbruikt! Uiteraard mag je niet inboeten aan comfort, maar vaak is dat éne graadje lager net voldoende om toch nog behaaglijk te zijn.
Over het algemeen kunnen we vaak veel efficiënter omspringen met onze verwarming: in een slecht of matig geïsoleerde woning de verwarming een half uur voor we de ruimte verlaten al op een lagere stand zetten - of een half uur voor het slapengaan op nachtstand - kan al veel besparen. De verwarmingselementen zullen afgekoeld zijn wanneer je de ruimte verlaat en de ruimte wordt dan niet nodeloos lang naverwarmd door de warm blijvende verwarmingselementen.

Gordijnen en rolluiken
De gordijnen en rolluiken sluiten van zodra het donkerder wordt zal bij oude beglazing (enkel of dubbel) ook een forse besparing betekenen, omdat elke extra luchtlaag de warmteverliezen naar buiten verkleind. Let er wel op dat de radiator niet achter het gordijn verstopt zit! Want dan blijft de warmte achter het gordijn hangen en kan ze niet binnen. Je zal dan net een hoger verbruik hebben om dezelfde binnentemperatuur te behalen.

Radiatorfolie
Om de warmte van je radiator optimaal te benutten kan je best ook radiatorfolie plaatsen tegen de muur achter de radiator: deze investering van grootteorde 10 euro zal ervoor zorgen dat de warmte van de radiator die normaal naar de buitenmuur straalt terug naar de ruimte wordt gereflecteerd en dus niet verloren gaat.

Thermostatische kraan met klok
Mits een investering van ongeveer 50 euro kan je in de studeerkamers een thermosstatische radiatorkraan mét klok installeren, zodat automatisch de kinderkamers ‘s nachts op lage verwarming staan, tijdens het studeren op 21° en overdag op vorstvrij. Zo ben je zeker dat de kinderen niet kunnen “vergeten” de radiator uit te zetten, en hou je op een efficiënte manier je verbruik onder controle. Dit is uiteraard ook mogelijk voor de badkamer zodat het er automatisch iedere ochtend van 7 tot 8 lekker warm is, en verder de ruimte gewoon vorstvrij wordt gehouden. De efficiëntie van dit systeem hangt ook sterk af van het basissysteem/regeling van je verwarming.

De warmte moet ook geraken waar ze gewenst is: verwarmingsleidingen die in garage of kelder lopen moeten uiteraard worden voorzien van leidingisolatie - kost je 0,5 tot 2,5 euro per meter leiding -, zodat je kostbare warmte niet in deze ruimtes verloren gaat.
De leidingen voor sanitair warm water kan je best allemaal isoleren met een degelijke geïsoleerde mantel. Zo ben je zeker dat je snel warm water hebt aan douche en afwas omdat er geen warmte meer verloren gaat onderweg.
Met de zomer in zicht is het ook niet nodig dat die waakvlam en circulatiepomp blijven draaien. Als je je ketel dus niet nodig hebt om sanitair warm water te maken, heb je er alle baat bij van deze buiten het verwarmingsseizoen uit te zetten. Hier gaan vaak vele procenten energie verloren.

Spaardouchekop
Om je warmwaterverbruik in de douche te halveren, is een spaardouchekop - kostprijs 10 à 50 euro - een zeer goede investering. Een goede spaardouchekop verbruikt slechts 5 à 6 liter water per minuut maar heeft dezelfde krachtige straal als een klassieke douchekop, die dan weer 10 à 12 liter per minuut verbruikt. Zo kan je zonder comfortverlies je waterverbruik halveren én ook je (gas)kosten voor de aanmaak van warm water. Bij een dagelijkse douche bespaar je zo jaarlijks per persoon 6 euro aan water en 10 à 15 euro aan gas. Deze investering is dus weerom zeer snel terugverdiend.

Isolatiefolie voor vensters
Een laatste tip om met een kleine investering grote besparingen te doen, is voor woningen met enkel glas of zeer oud dubbel glas waar je – wegens omstandigheden – niet onmiddellijk superisolerende beglazing kan plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je huurder bent en niet zelf de ramen mag vervangen maar wel de stookfactuur moet betalen…
In deze omstandigheden loont het zeker de moeite om aan de binnenzijde van je raamkader een isolatiefolie te kleven. Dit is een transparant plastic vlies dat je kleeft op het raamkader en met een haardroger opspant, zodat je enkel raam het uitzicht én de werking van dubbel glas krijgt. Hierdoor bespaar je 10 euro/m² enkel glas waar je het op toepast en 5 euro/m² oud dubbel glas waar je het op toepast. 6 m² van deze folie kost ongeveer 15 euro, een rendement van 400% dus op één jaar tijd! Deze folie gaat enkele jaren mee, dus zeker de moeite waard.

Christophe Debrabander – juni 2007 – Voor Habitos

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in