De kneepjes van energiezuinig bouwen

Isolatie, luchtdichting en ventilatie zijn 3 sleutelbegrippen om comfortabel en energiezuinig te bouwen. In dit eerste artikel schetst architect Christophe Debrabander kort de basiselementen van een energiezuinige woning.
Een eerste aspect is de isolatie. Om het verlies van warmte door de buitenschil tegen te gaan dienen we deze zo goed mogelijk te isoleren. In een energiezuinige woning hanteren we een minimum dikte van 10 cm isolatie in de vloer, 15 cm in de muur, 20 cm in het dak en een beglazing met een U-waarde van 1,1 W/m²K.
Ter vergelijking in passiefhuizen wordt er zelfs gemiddeld 30 cm isolatie in de vloer aangebracht, 35cm in de muur, 40cm in het dak en een beglazing met U-waarde 0,6 W/m²K. Het is zeer belangrijk deze isolatie zeer nauwkeurig en koudebrugvrij te plaatsen.

Luchtdicht bouwen

Zelfs wanneer we goed isoleren, kan er nog koude lucht binnenkomen langs kieren, onder de deuren, aan de rolluikkast, … Dit brengt ons bij het tweede sleutelbegrip: luchtdicht bouwen.
Door de woning volledig luchtdicht af te werken en kieren en doorboringen te vermijden, kunnen we voorkomen dat warme binnenlucht ontsnapt (een goede luchtdichting kan tot 25% energiebesparing opleveren). Door kieren en spleten gaat niet alleen warmte verloren maar krijgen we ook vaak hinderlijke koude tocht, een goede luchtdichting zorgt dus ook voor een comfortabele woning.

Ventilatie

Wanneer we lichtdicht bouwen moeten we uiteraard verluchten om het binnenklimaat gezond te houden. Wanneer er niet verlucht wordt, zal er zich vocht ophopen in de woning en tot ongezonde situatie leiden.
Als we gewoon een raam openzetten, dan gaat er weer veel warmte verloren. Er bestaan ook ventilatietoestellen waarmee we de warmte uit de ventilatielucht kunnen recupereren. Deze toestellen zorgen er voor dat de koude lucht - die van buiten naar binnen komt - wordt opgewarmd door de warme lucht die van binnen naar buiten wordt gezogen. Zo gaat er slechts een zeer klein percentage warmte verloren.

Compact bouwen

Naast deze drie sleutelbegrippen is ook compact bouwen belangrijk: het beste wat de energiefactuur kan doen dalen, is zo weinig mogelijk ruimte moeten verwarmen. Een huis moet zo ontworpen worden dat alle ruimtes op maat zijn van wat je nodig hebt, zonder te gaan overdimensioneren.
Dus door compact te bouwen in combinatie met een goede isolatie, een goede luchtdichting en ventilatie met warmterecuperatie, krijgen we vanzelf een energiezuinige woning.
Ook de technische installatie heeft zijn invloed op het energieverbruik: gebruik van zonnepanelen, A-label toestellen, spaarlampen, condenserende ketel,… zullen het energieverbruik gunstig beïnvloeden.
In de nieuwe energieprestatieregelgeving, kortweg EPR - die vanaf 1/1/2006 van kracht wordt - wordt met al deze factoren rekening gehouden.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in