• Home
  • »
  • Bouwen
  • »
  • Isoleren
  • »
  • Professor bouwfysica: "Impact woningisolatie wordt zwaar overschat"

Professor bouwfysica: "Impact woningisolatie wordt zwaar overschat"

Gewijzigd op 3/05/2016 door Daan Slingers

De daling van het energieverbruik die kan worden bereikt met het isoleren van bestaande woningen wordt zwaar overschat. Dat zei Arnold Janssens, professor Bouwfysica en Klimaatbeheersing aan de UGent, vandaag in de Klimaatcommissie van het Vlaams parlement.

Onze isolatiespecialisten

Combiprime Home
© Recticel Insulation
"Uit binnen- en buitenlandse studies blijkt dat het besparingspotentieel van bestaande woningen te hoog wordt ingeschat", zei Janssens. "Het beleid wordt gestoeld op berekeningen waarin men soms een potentiële besparing met factor vier ziet. In werkelijkheid beperkt de besparing zich tot minder dan factor twee, en dat geldt dan nog enkel voor het gasverbruik. Als je elektriciteit mee in rekening brengt bedraagt de maximale besparing op het energieverbruik 28 procent."

De studies zijn slecht nieuws voor het Vlaamse en Europese klimaatbeleid. De EU heeft er zich immers toe verbonden tegen 2030 al 27 procent minder energie te verbruiken. Dat besparingsplan is met het huidige woningbestand een onhaalbare kaart, concludeerde de professor.

De beperkte efficiëntiewinst wordt onder meer verklaard door het gedrag van de bewoners. Een forse isolatie van de bouwschil zorgt er immers vaak voor dat er gemiddeld een hogere temperatuur in de woning wordt aangehouden. De energiewinst gaat dus deels teniet ten voordele van een comfortverbetering.

Hernieuwbare energie

Volgens Janssens moet de focus voor een stuk worden verlegd van isolatie naar de aard van de energie die de woning binnenkomt. Enkel als die CO2-neutraal werd opgewekt is een uitstootneutraal woningenpark mogelijk.

 De professor pleit voor warmtepompen op basis van hernieuwbare energie. Daarnaast moet volgens hem het regelgevend kader voor energiezuinige nieuwbouw worden uitgebreid naar de koop- en huurmarkt. De bestaande energiepremies moeten worden verstrengd en zoveel mogelijk gegroepeerd.

Bron: Het Laatste Nieuws

Folders over isoleren

Meer informatie op de website van deze bedrijven