Hypotheekrente duikt onder de 3 procent

Gewijzigd op 1/01/1900

Het tarief voor een gangbaar woonkrediet met jaarlijks aanpasbare rente duikt voor het eerst in ruim drie jaar onder de magische grens van 3 procent. Daarmee zijn de uitzonderlijk geachte lage rentetarieven van de periode eind 2004, begin 2006 weer helemaal terug. Dat schrijft De Morgen dinsdag.


Volgens de Rentebarometer van woonplanningadviseur Immmotheker is het gemiddelde tarief voor een gangbaar woonkrediet met jaarlijks veranderende rente gezakt tot 3,02 procent, wat betekent dat een groot deel van de kredietverleners onder de 3 procent duikt. Zulke lage niveaus zijn niet meer gezien in ruim drie jaar.

De bodemtarieven hebben alles te maken met de crisis. De jaarlijkse aanpasbare rente volgt immers de basisrente van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB zag zich de afgelopen maanden genoodzaakt om de economie meer zuurstof te geven.

Het is vrijwel zeker dat er donderdag een nieuwe renteverlaging komt. Bijna alle waarnemers verwachten dat de ECB de basisrente zal terugschroeven van 2 naar 1,5 procent.

Bron: De Standaard