Huursubsidie en installatiepremie

Gewijzigd op 10/07/2012 door TiM Vanhove

De Vlaamse overheid schrijft een subsidie uit voor wie verhuist van een woning die bepaalde gebreken vertoont naar een woning die aan de normen voldoet.

Subsidie

De installatiepremie bedraagt 247,99 euro, te verhogen per persoon ten laste tot een maximum van 743,68 euro. De huursubsidie is een maandelijkse subsidie van maximum 123,94 euro, te verhogen per persoon ten laste.

Wie een woning huurt van een sociale bouwmaatschappij kan maximaal drie jaar van deze tegemoetkoming genieten. Voor andere woningen kan deze periode verlengd worden tot maximaal 6 jaar, met een overgangsperiode van 3 jaar.

Mensen die na zes jaar niet meer in aanmerking komen voor de subsidie omdat ze intussen meer verdienen, krijgen nog drie jaar een jaarlijkse bonus van 360 euro.

Wie na zes jaar zijn inkomen niet verbeterd heeft, valt terug op de laagste huursubsidie van 60 euro per maand. Dit moet de huurders ertoe aanzetten hun inkomenssituatie te verbeteren. Voor 65-plussers blijft de huursubsidie levenslang lopen. Bejaarden kunnen levenslang van de huursubsidie genieten, behalve wanneer ze huren van een sociale bouwmaatschappij.