Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

1 op 3 versnelt bouwplan door historisch goedkope woonlening

Door de goedkope leningen starten 1 op 3 (ver)bouwers sneller dan voorzien met hun plannen. Hierdoor neemt het gevaar op verkeerde beslissingen aanzienlijk toe, met een duur prijskaartje tot gevolg. De helft van de (ver)bouwers geeft toe zich te weinig te laten adviseren door professionals en onvoldoende te plannen.
60% van de ondervraagden erkent dat bouwen of verbouwen erg complex en ingewikkeld is. Twee derde geeft aan meer aandacht te moeten besteden aan het totaalplaatje van hun project. Maar de goedkope woningleningen verleiden ruim 1 op 3 er toe om hun project sneller te starten dan voorzien, met oog op het financiële voordeel. Uit de studie van Reynaers Aluminium blijkt dat overhaast handelen en gebrek aan voorbereiding leiden tot het ontbreken van professioneel advies tijdens de verschillende fases van het (ver)bouwproces.
 

Goede start gemist

Dit begint al bij de keuze tussen nieuwbouw of verbouwen. Bijna de helft van de ondervraagden (41%) geeft toe hiervoor geen professioneel advies in te winnen. Van de overige 59% die wel advies inwint, gaat amper 20% langs bij de bank en slechts 37% richt zich tot een architect. De meerderheid (41%) vraagt enkel raad aan familie of vrienden.
Om de juiste keuzes te maken en de gevolgen ervan goed in te schatten, is vakkundig advies cruciaal. Het is aangewezen om een goed masterplan op te stellen met een financieel luik, onderbouwde keuzes te maken inzake bouwplannen, -oplossingen en -materialen en goede timing. Hiervoor kan men terecht bij heel wat experten zoals de bankier, notaris, architect, diverse aannemers en producenten van bouwmaterialen,” stelt Bert Geerinckx, algemeen directeur van Reynaers Aluminium Belux.
 

Impact bouwproces onderschat

Heel wat ondervraagden hebben voor het inwinnen van advies geen tijd (34%) of weten niet waar of bij wie ze terecht kunnen (27%). Belangrijke knelpunten tijdens het bouwproces zijn voor 3 op 4 ondervraagden het voldoende rekening houden met de steeds complexere regelgeving en strengere energienormen, gevolgd door het onvoldoende plannen en voorbereiden (67%) en te weinig aandacht besteden aan het totaalplaatje (63%). Het gebrek aan advies heeft volgens 61% ook tot gevolg dat men te weinig rekening houdt met het afstemmen van de woning op eventuele gezinsuitbreiding of op de oude dag.

Meer info: Reynaers.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in