Aanbevolen partners

aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Zonwering van idee tot praktijk

Zonwering zorgt voor comfort in de woning: ze houdt de woning op temperatuur door de zon te weren, ze weert ongewenste blikken. Om van die voordelen te genieten, dien je enkele stappen te doorlopen van idee tot gebruiksklaar systeem.

Stap 1: Idee

Als je overtuigd bent van het nut van zonwering komt het er op aan een gepaste keuze te maken in de rijke mogelijkheden. Een eerste keuze is buitenzonwering of binnenzonwering. Ga je voor buitenzonwering dan zijn er nog tal van criteria die bepalend zijn voor het uiteindelijke type zonwering. Doorloop ze even.

Stap 2: Opmeten

De installatie van zonwering valt of staat met een correcte opmeting. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de installateur. Hij doet best een nauwkeurige opmeting ter plaatse. Hij moet daarbij een vijftal elementen bekijken:

  • de breedte en hoogte van de ramen
  • de positie van de ramen binnen de gevel
  • de oriëntatie van de gevel
  • de precieze locatie van de woning
  • de dimensionering en afstelling

Stap 3: Zonnestudie

Deze informatie, samen met de keuze voor een bepaald type, geeft de plaatser door aan een studiebureau of de fabrikant van de zonwering. Zij zorgen dan voor een correcte dimensionering en afstelling van de zonwering op basis van een zonnestudie. Met behulp van speciale software bestudeert de fabrikant of studiebureau de exacte invalshoek van de zonnestralen, dat per raam voor iedere dag van het jaar, uur na uur. Op basis van de resultaten dimensioneert men vervolgens de zonwering. De ingenieur gaat daarbij uit van een bepaalde doelstelling: bijvoorbeeld de zon tussen 21 april en 21 augustus zoveel mogelijk weren tussen 10 en 17 uur. Met deze informatie kan de ingenieur aangeven welke bijvoorbeeld de hellingsgraad van een uitvalscherm dient te zijn of welke type doek je dient te kiezen voor een verticale screen.

Stap 4: Automatiseer

Zelfs de best uitgekiende zonwering is niet efficiënt wanneer ze niet in gebruik is wanneer de zon schijnt. Stel je voor dat je op een bewolkte dag naar het werk vertrekt met de zonwering omhoog. In de loop van de dag breekt de zon door en wordt het aslnog 25°C. Dan loopt de temperatuur in de woning ook aardig op tegen dat je thuis bent. Wanneer je de zonwering voorziet van een sturing op basis van temperatuur-, wind- en lichtsensoren, haal je het maximale uit de zonwering. Op basis van parameters die je hebt ingesteld, schakelt de sturing de zonwering in of uit. Zo krijg je een actieve zonwering die volledig aan je behoeften beantwoordt.

Lees ook:

Nuttige adressen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in