Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
hormann logo
Winsol
Ramen en deuren

Zonwering in beeld – laat je inspireren

Beelden zeggen soms meer dan woorden. Daarom laten we een reeks foto’s van zonwerende oplossingen op je los, die mogelijk tot inspiratie kunnen dienen. En omdat we het niet kunnen laten, geven we er toch een woordje uitleg bij.

Terrasoverkapping als zonwering

De basisconstructie voor deze terrasoverkapping bestaat uit een aluminium kader met lamellen die roteren zodat je ze naargelang de inval van de zon open, dicht of halfopen kunt laten. Als je wilt, kun je deze overkapping langs de zijkanten afsluiten met windvaste screens, schuifpanelen of glas. Maar het kan ook in een zwevende of geïntegreerde uitvoering, waarbij de constructie aan of in de muur bevestigd wordt.

Rolluik voor dakvensters

Rolluiken kunnen ook voor je dakvensters. Als je ze automatiseert, bijvoorbeeld met draadloze sensoren, sluiten de rolluiken automatisch naargelang de buitentemperatuur of de zonne-intensiteit. Handig, zo hoef je zelf niet altijd die vaak hooggeplaatste zolderramen open of dicht te doen op de meest ongelegen momenten.

Zonnetent

Gemakkelijk aan de gevel te bevestigen en al lang niet meer alleen in het fel oranje te krijgen: zonnetenten. Het kan heel sober, in de kleur van de gevel van je huis. Maar als het wat speelser mag zijn er ook types waarbij de zonnetent afgewerkt wordt met een fries of biesje dat gegolfd is. Er bestaan verschillende soorten textiel en ook verschillende soorten oprolsystemen, zodat je er zeker eentje vindt die past bij je budget en je smaak.

Elegante opbouwscreens

Opbouwscreens bestaan er nu ook in versies met slanke en elegante profielen, die naadloos aansluiten op het bestaande schrijnwerk van je huis. Had je destijds het budget niet voor ingebouwde screens, of valt het nu pas op dat de ramen aan de zuidkant wel een zonnescherm kunnen gebruiken? Dan kun je zulke zonneschermen nu dus verkrijgen in dezelfde kleur als je ramen, en met een heel dun kader, waardoor ze amper nog opvallen.

Zonnescherm voor veranda of dakvenster

Veranda’s en grote glazen vides hebben vaak ook een glazen dak. Even vaak vormt zo’n dak een lastig af te dekken plekje. En net daar komt de zon binnen als ze op haar hoogste en warmste punt staat. Deze veranda, of grote glaspartij zo je wil, heeft een glazen dak dat doorloopt in het dak van het eigenlijke huis. Om oververhitting van de leefruimte binnen tegen te gaan, kreeg het bovenste gedeelte een zonwerend scherm dat open kan als het minder warm is.

Grote dakoversteken

Grote dakoversteken zorgen er voor dat de ramen er net onder op het heetst van de dag niet ‘belast’ worden met de warme zonnestralen. Tegelijk vormt de dakoversteek hier ook een terras. Als je nog gaat bouwen, kun je ook overwegen om de ramen dieper in de gevel te plaatsen – als je bijvoorbeeld geen dakoversteek wilt – om zo te zorgen voor schaduw als de zon op haar hoogste punt staat.

Luiken

Luiken zijn een blijver. Eventjes weggeweest, maar nu – dankzij de grote keuze aan materialen en uitvoeringsstijlen – helemaal terug. Zowel klassiek als modern, opendraaiend of schuivend en zowel in pvc en aluminium als in hout.

Zeilen

Met een zeil kun je veel doen, en dus ook een zonwering maken. Je hebt enkel een sterk zeil, spantouw en wat bevestigingsmateriaal nodig. Niet zo’n handige harry? Er bestaan ook gespecialiseerde firma’s die zeilen maken specifiek bedoeld voor zonnewering. Je kunt ze op de gevel bevestigen, boven een raam of op de grond, met behulp van palen en spankoorden.

Auteur: Gretel Kerkhofs - mei 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in