Financiele aspecten

Zonnepaneelsector roept zelf op tot lagere fiscale aftrek

De Vlaamse zonnepanelen sector roept op tot een verlaging van de fiscale aftrek van zonnepanelen. Vreemd aangezien het daarmee in eigen voet schiet. Het wil naar eigen zeggen te grote zonnepaneelinstallaties bij particulieren in de toekomst vermijden.

PV-Vlaanderen, de sectorfederatie van 180 Vlaamse fotovoltaïsche bedrijven, stelt de federale regering voor om de belastingvermindering voor particulieren voor investeringen in fotovoltaïsche zonne-energie (PV) te verminderen. De voordeelbehandeling tegenover andere energiebesparende investeringen zoals warmtepompen en de plaatsing van isolatie zou moeten verdwijnen.

Met die oproep wil de sector een beetje goodwill creëren. 'Er is de voorbije weken een hernieuwde aanval op onze sector. Er zijn heel wat parlementaire vragen geweest', zegt Alex Polfliet, voorzitter van PV-Vlaanderen.

Niets wijzigen systeem van groenestroomcertificaten

Voor alle duidelijkheid PV-Vlaanderen wil niets wijzigen aan het systeem van groenestroomcertificaten maar wel aan de fiscale aftrekbaarheid van de zonnepanelen. De prijs van de groenestroomcertificaten gaat - zoals vastgelegd - kwartaal na kwartaal naar beneden en volgt zowat de daling van de kostprijs van zonnepanelen. Maar het fiscaal regime is volgens de sector een vorm van oversubsidiëring.

De fiscale regeling zoals ze nu is: 40 procent van het investeringsbedrag kan afgetrokken worden met een maximum van 3.680 euro per jaar. De bedragen zijn tot vier jaar overdraagbaar waardoor ook heel grote investeringen toch ook volop van de fiscale aftrek kunnen genieten.

'Dat leidt tot perverse effecten. Particulieren investeren in installaties die te groot zijn voor eigen gebruik. Je ziet toch vaak installaties van 40 panelen op daken liggen. Dan spreken we over installaties die de 10 kilowattpiek benaderen. Die mensen hebben geen stimulans meer om rationeel met energie om te gaan', aldus Polfliet.

Maximum van 2.830 euro fiscale aftrek

Die extremen wil de sector in de toekomst vermijden. Daarom het nieuwe voorstel van PV-Vlaanderen: 'Een maximum van 2.830 euro fiscale aftrek per jaar zoals bij andere energiebesparende maatregelen en een maximale overdraagbaarheid van 2 jaar.'

Hoeveel besparingen deze maatregel de federale overheid kan opleveren, kon PV-vlaanderen niet becijferen.

De sector in Vlaanderen is de voorbije jaren snel gegroeid: 150.000 PV-installaties bij gezinnen, landbouwers en bedrijven zijn samen goed voor 1.300 MW geïnstalleerd vermogen, een jaarlijkse stroomproductie van iets meer dan 1 miljard kilowattuur en 6.000 directe jobs.


Bron: De Tijd

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in