Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Zoldervloer isoleren

De zoldervloer isoleren is soms zinvoller dan de hellende vlakken van het dak te isoleren. Bijvoorbeeld wanneer de zolder ongebruikt is of enkel als opslagruimte dient.

Hoe zoldervloer isoleren?

Wanneer je bij een ongebruikte zolder de hellende vlakken isoleert, gaat de warmte alsnog van de onderliggende verdiepingen verloren naar de lege ruimte. Een zoldervloerisolatie is dan een betere oplossing. Er zijn verschillende mogelijkheden om de zoldervloer te isoleren. De beste oplossing is afhankelijk van de opbouw van de vloer.
 

Roostervloer

Bij een roostervloer opgebouwd uit houten balken is het plaatsen van minerale wol tussen de roosters de meest toegepaste oplossing. Het opvullen van de roosters met minerale wol neemt de minste ruimte in beslag. De grote uitdaging is evenwel het plaatsen van een onberispelijk dampscherm onder de isolatie. Want het dampscherm moet zich aan de warme zijde bevinden.
Wanneer de zoldervloer beloopbaar moet blijven, wordt het geheel (deels) afgewerkt met houten platen. Moet de zolder niet toegankelijk zijn, dan is die afwerking – en dus meerkost – niet nodig.
 
Een alternatief is te werken met harde isolatieplaten en daarop een afwerking in houten platen aan te brengen wanneer de beloopbaarheid belangrijk is. Bij de harde isolatieplaten is een dampscherm niet nodig om de isolatie te beschermen.
Er bestaan ook isolatieplaten met een OSB-vloerafwerking. Zo sla je twee vliegen in één klap.
 

Betonnen vloer

Een betonnen vloer biedt verschillende mogelijkheden om te isoleren: isolatiedekens of –platen op de vloer leggen. Bij een zachte isolatie moet je vooraf altijd een dampscherm leggen. Een tweede mogelijkheid is het spuiten van PUR. Tot slot kun je ook een isolerende chape laten plaatsen. De isolatiewaarde van deze laatste oplossing is echter beperkter.

Welk product kiezen?

Kijk naar de Lambdawaarde van het isolatiemateriaal om te beslissen welk product het beste resultaat biedt. Hoeveel te lager de lambdawaarde, des te beter het product isoleert. Wanneer je een product met een hogere lambdawaarde gebruikt, moet je een dikker isolatiepakket plaatsen om hetzelfde resultaat te behalen als product met een lagere lambdawaarde.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in