Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Wordt de garagedeur de hoofdtoegang tot de woning?

Wie vandaag een garagedeur kiest voor een nieuwbouw of renovatie, kiest veelal voor een sectionaaldeur. Deze deur is stilaan een standaard aan het worden en verdringt hierbij de traditionele kanteldeur. Een sectionaaldeur kan daarbij verschillende verwachtingen invullen.


Wie vandaag een garagedeur kiest voor een nieuwbouw of renovatie, kiest veelal voor een sectionaaldeur. Deze deur is stilaan een standaard aan het worden en verdringt hierbij de traditionele kanteldeur. Naast de plaatsbesparing in de garage, de verhoogde veiligheid en het bedieningsgemak biedt de sectionaaldeur meestal een betere isolatie en sluit ze ook beter af dan een traditionele kanteldeur. Verder is de meerderheid van de nieuw geleverde garagedeuren vandaag voorzien van een motor met afstandsbediening. Hierdoor wordt het comfort aanzienlijk verhoogd en kan de toegang tot de woning ingrijpend wijzigen.

Hoofdtoegang
Door de garagedeur van een motor met afstandsbesturing te voorzien wordt deze veelal omgevormd tot de hoofdtoegang van de woning. Uiteraard voor zover de garage ingebouwd werd in de woning. Doordat het comfort van een dergelijke sturing zo groot is, zal men snel geneigd zijn om via deze weg naar binnen te komen. Zowel te voet als met de fiets, de wagen of de motorfiets, de garagedeur wordt de meest gebruikte toegang tot de woning. Want een dergelijke sturing maakt het mogelijk om bijvoorbeeld verschillende zenders te programmeren of nog om een aantal bijkomende accessoires te plaatsen, zoals codeschakelaars, sleutelschakelaars, digitale sleutels, …
Ieder familielid kan dus vrij makkelijk op een manier die hem of haar het beste’ ligt.

Daar waar een garagedeur voorheen veelal gesloten bleef en niet veel meer voorstelde dan een stalen plaat die de opening diende af te sluiten wordt het nu meer en meer een hoofdtoegang tot de woning. De gevolgen zijn legio. Zo gaat meer aandacht naar de keuze van de deur, maar dient ook de inrichting van de woning misschien herdacht te worden. Het merendeel van de personen komt immers via de garage binnen. Iets wat zeker besproken moet worden met de architect tijdens het opmaken van de plannen.

Veiligheid
Verder dient aandacht te worden besteed aan de veiligheid van de sturing en de snelheid waarmee de garagedeur geopend wordt. Zo zijn er motoren beschikbaar die de garagedeur tot twee maal sneller openen dan anderen. Ook is het aanbevolen om na te gaan of de sturing wel voorzien is van een continu wisselende veiligheidscode waardoor het kopiëren van de code uitgesloten is. Daarnaast is het belangrijk dat de deur en de motor voor elkaar geschikt zij en dat de motor voorzien is van een hindernisherkenning. Deze zal de deur doen stoppen wanneer zich iets of iemand onder de deur bevindt.

Een andere belangrijke overweging bij het kiezen van de geschikte garagedeur is de manier van vergrendelen. Net als bij de voordeuren gebruikelijk is zijn nu ook voor sectionaaldeuren systemen beschikbaar waarbij de garagedeur automatisch op verschillende punten vergrendeld wordt bij het sluiten. Dit zowel voor de manueel bediende deuren als bij gemotoriseerde garagedeuren. Wij noteerden mogelijkheden tot zeven verschillende vergrendelpunten op een manueel bediende sectionaaldeur en tot acht verschillende automatische vergrendelpunten op een geautomatiseerde sectionaaldeur. Een hele klus voor de ongenode gast die zich een toegang zou willen verschaffen tot het huis waar een dergelijke deur werd ingebouwd.

Design
Gezien de garagedeur meer en meer de hoofdtoegang van de woning wordt, wordt de uitvoering, het design en de kleur van de deur almaar belangrijker. Dit vertaalt zich in diverse motieven en vernieuwende oppervlaktestructuren die vandaag beschikbaar zijn. Naast de traditionele industriële stucco- en houtnerfstructuren zijn nu ook vlakke motieven, driehoekige diamantstructuren of ellipsmotieven mogelijk. Tot zelfs sectionaaldeuren die speciaal voorzien zijn om individueel en naar de smaak van de particulier te worden bekleed. Dit kan met hout, kunststoffen bouwprofielen, aluminium, ….

Enkele grote Europese fabrikanten introduceerden ook moderne designmotieven die kunnen voorzien worden op de vlakke garagedeuren en op de bijhorende voordeur. Het is dan wel belangrijk na te gaan of de voorgestelde kleur wel een echte eindafwerklaag is.

Meer info: Normstahl.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in