Wonen onder hoogspanningslijnen is gevaarlijk

De Vlaamse minister van Welzijn, Jo Vandeurzen (CD&V), waarschuwt voor de gezondheidsrisico's die hoogspanningslijnen inhouden. Volgens hem voorkomt men best dat kinderen ‘langdurig worden blootgesteld aan de magnetische velden van bovengrondse hoogspanningslijnen'. Dat antwoordde hij op een parlementaire vraag van Valerie Taeldeman (CD&V).


‘Het is niet zeker dat er een gezondheidsrisico is, maar je kunt het maar beter vermijden', zegt Vandeurzen.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie adviseerde al om woningen, scholen en crèches niet in de buurt van dergelijke magnetische velden te plaatsen.

Het is een verontrustende boodschap, want in Vlaanderen staan er tussen de 17.000 en de 25.000 woningen in de onmiddellijke omgeving van zulke kabels. De magnetische straling is in die huizen groter dan de kritieke grens van 0,4 microtesla, de eenheid waarin straling wordt uitgedrukt.

Wetenschappers zijn blij met de waarschuwing van minister Vandeurzen. ‘Er is een verband tussen de aanwezigheid van die straling en kinderleukemie', zegt professor Luc Verschaeve, verbonden aan het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. ‘Het is nog niet bewezen dat het oorzaak en gevolg is, maar het verband is te duidelijk om te negeren.'

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in