Aanbevolen partners

aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Welk materiaal van buitenschrijnwerk is inbraakgevoelig?

Het buitenschrijnwerk maakt de woning niet alleen wind- en waterdicht. Het beschermt de bewoners ook tegen andere invloeden van buitenaf. Inbraken bijvoorbeeld. Het buitenschrijnwerk moet dus goede inbraakwerende of inbraakveilige prestaties kunnen voorleggen. Op dit vlak wordt gezegd dat pvc gevoeliger is voor inbraken dan hout en aluminium. Maar klopt die stelling?

Versterkte ramen

Om een objectief antwoord op deze stelling te krijgen, konden we nergens beter te rade gaan dan bij Profel. De Overpeltse groep produceert zowel ramen en deuren uit pvc als uit hout en aluminium. Hier geeft Jacky Umans toe dat niet-versterkte pvc ramen minder stabiel zijn dan hun tegenhangers uit hout of aluminium.

“Maar bij de pvc ramen kan er wel het een en ander gedaan worden om een kunststofraam (bijna) net zo stabiel te maken als een houten of aluminium raam. Zo kunnen de kunststoframen worden versterkt met staal. Ook voor de kleinere ramen is dit aan te raden. Vaak wordt gesteld dat kleinere kunststof ramen stabiel genoeg zijn - en dat is ook zo als je het raam op zich bekijkt - maar dat is niet zo als we over inbraakwerendheid spreken. Om een goede inbraakwerendheid te bekomen, dienen alle kunststof ramen dus voorzien te worden van stalen verstevigingsprofielen.”

Hang- en sluitwerk

Een tweede belangrijk aspect op het vlak van inbraakwerendheid is het hang- en sluitwerk en de bevestiging ervan. “Zo moeten scharnieren altijd tot in de versteviging worden geschroefd. En niet alleen in enkele laagjes pvc. Dat trek je er zo uit. Daarnaast dienen de bevestigingsschroeven voor de sluitbakken in het vaste gedeelte schuin ingedraaid te worden. Want een schuin ingedraaide schroef biedt meer weerstand dan een recht ingedraaide schroef. De sluitbakken zijn ook bij voorkeur van staal of beter nog roestvrij staal. Gegoten sluitbakken zijn minder sterk."

Inbraakwerende nokken

De sluitnokken op de raamvleugel, dienen paddenstoelnokken te zijn. Deze verankeren zich met de sluitbakken in het kader. Het aantal inbraakwerende nokken is ook heel belangrijk. Voor een SKG-gekeurd raam dien je minstens 6 stuks per vleugel te plaatsen.

Verder dient er ook een speciale inbraakwerende glaslat voorzien te worden. Nog al te vaak kan het glas of het paneel eenvoudig uit het raam getrapt worden.

Wie de inbraakpreventie nog verder wil drijven, kan tot slot ook nog denken aan een afsluitbare raamkruk en eventueel gelaagd glas,” besluit Jacky Umans.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in