Financiele aspecten

Wekelijks 300 aanvragen voor verzekering gewaarborgd wonen

De vernieuwde verzekering gewaarborgd wonen krijgt drie keer meer aanvragen dan de oude. Sinds de vernieuwing op 1 april, kwamen al 5.550 aanvragen binnen, dat zijn er 300 per week. In het vorige stelsel waren dat er gemiddeld 4.500 per jaar of 87 per week, blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a). Van den Bossche wil laten onderzoeken of een gelijkaardige verzekering voor huurders kan ingevoerd worden.


De verzekering gewaarborgd wonen is gratis en voorziet in een dekking voor wie zijn hypothecaire lening niet meer kan afbetalen wegens onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. De Vlaamse woonverzekering verdween in de tweede helft van 2008 van het toneel, omdat verzekeraar Ethias te veel vroeg voor een contractvernieuwing. De vorige Vlaamse regering zette, onder druk van de socialisten en na een nieuwe aanbesteding, een hernieuwde verzekering op poten, opnieuw met Ethias. In de nieuwe formule is onder andere het inkomensplafond weg.


Groot succes

De nieuwe verzekering blijkt een groot succes. Sinds april zijn er 5.550 aanvragen ingediend. Op goed vier maanden tijd zijn er dus even veel aanvragen ingediend als vroeger op een heel jaar. Voormalig minister van Wonen Marino Keulen (Open Vld) rekende op zo'n 7.500 polissen per jaar. Volgens minister Van den Bossche tonen de cijfers aan dat de verzekering tegemoet komt aan de vraag naar meer woonzekerheid. "Economische onzekerheid en jobverlies mogen er niet toe leiden dat mensen hun woning verliezen. De verzekering gewaarborgd wonen is een prima instrument om de woonzekerheid van mensen te versterken. Het komt er nu op aan ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen er gebruik van kunnen maken", aldus Van den Bossche.


Huurders

De sp.a pleitte in het verleden voor een uitbreiding van de woonverzekering naar de huurdersmarkt. In het nieuwe Vlaamse regeerakkoord staat ook letterlijk: "We onderzoeken en streven naar een verzekering gewaarborgd wonen voor huurders". Minister Van den Bossche wil zo'n onderzoek ook laten uitvoeren. (belga/sam)
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in