Financiele aspecten

Wat verandert op 1 juli in de bouwsector?

Traditiegetrouw brengt een nieuwe maand veranderingen met zich mee die van belang zijn voor jouw portemonnee. Op het gebied van renovaties, de keuring van riolering en de subsidies voor zonnepanelen zijn er wijzigingen.


1. 6% btw op verbouwen en renovaties

Op een verbouwing en renovatie moet u in principe 21 procent btw betalen. Uitzondering op die regel zijn woningen ouder dan 15 jaar. Die geven recht op een verlaagd btw-tarief van 6 procent. Ook voor woningen tussen 5 en 15 jaar bestaat een dergelijke btw-verlaging, zij het tijdelijk. Die tijdelijke btw-verlaging, ingevoerd sinds 2000, werd al enkele keren verlengd en zou aflopen op 30 juni 2011. Inmiddels heeft de regering van lopende zaken de btw-verlaging permanent gemaakt. Dat betekent dat woningen die minstens 5 jaar in gebruik zijn, altijd verbouwd en gerenoveerd kunnen worden tegen 6 procent. Ook bij kleine hersteldiensten, waaronder die van fietsen, schoeisel en kleding, heeft u recht op een verlaagd btw-tarief van 6 procent.


2. Verplichte keuring van riolering

In Vlaanderen moeten rioleringen bij nieuwbouw en grote verbouwingen verplicht gekeurd worden. Tijdens de aanleg van de riolering moeten zowel binnen als buiten de woning foto’s gemaakt worden. U moet ook een rioleringsplan en facturen, waarop de capaciteit van de verschillende onderdelen wordt vermeld, kunnen voorleggen. Daarnaast moet u contact opnemen met de rioolbeheerder (gemeente, intercommunale of drinkwatermaatschappij). Die zal een keurder sturen. Nadat alles gecontroleerd en goedgekeurd is, krijgt de eigenaar een conformiteitsattest.


3. Minder subsidie voor zonnepanelen

De Vlaamse overheid steunt elektriciteit uit fotovoltaïsche zonnepanelen onder de vorm van groenestroomcertificaten. Voor elke 1.000 kWh elektriciteit die wordt opgewekt, ontvangt u als eigenaar zo’n certificaat. Voor installaties van zonnepanelen kleiner dan 250 kilowatt die begin dit jaar geplaatst werden, bedroeg het certificaat nog 330 euro. Voor installaties geplaatst na 1 juli 2011 daalt het tarief naar 300 euro.


Bron: De Tijd

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in