Vlaming wil energie besparen maar wil niet inboeten op comfort

9 op 10 Vlamingen vindt energiebesparing nog steeds (heel) belangrijk, maar de mate waarin er belang aan gehecht wordt, is wat verminderd. In vergelijking met de vorige enquête, zijn er aanzienlijk meer Vlamingen die niet willen inboeten op comfort om energie te besparen.


Ook opmerkelijk: de meesten van ons hebben geen idee wat het kost om een zonneboiler te plaatsen of om een m² dak te isoleren. Dit alles blijkt uit het marktonderzoek dat het Vlaams Energieagentschap in 2011 liet verrichten naar de houding, de kennis, het handelen en de voornemens van de Vlaamse huishoudens inzake het eigen energiegebruik en het Vlaams energiebeleid. 1.018 gezinnen worden ondervraagd. Hieronder de conclusies.


Onze houding

  • 9 op de 10 Vlamingen vindt energiebesparing belangrijk, maar het aandeel Vlamingen dat energiebesparing zeer belangrijk vindt, is iets teruggelopen
  • De belangrijkste reden om zuinig om te gaan met energie is om geld te besparen, pas in tweede instantie de zorg om het milieu.
  • Onze aandacht voor energiebesparing neemt toe naarmate onze leeftijd. Er zijn eveneens provinciale verschillen: in West-Vlaanderen wordt het meest belang aan energiebesparing gehecht, in Antwerpen het minst.
  • De hoofdredenen om niet zuinig om te gaan met energie zijn vergetelheid en gemakzucht.
  • 1 op 4 Vlamingen wil voor een zuiniger energieverbruik niet inboeten op comfort, bijvoorbeeld door zijn woning op een lagere temperatuur te verwarmen. Dat is aanzienlijk méér dan in de enquête van 2008.


Onze kennis

  • De meeste Vlamingen hebben geen idee wat het kost om een vierkante meter dak te laten isoleren door een aannemer (69% weet niet) of wat het kost om het zelf te doen (64%). Wie het wel denkt te weten, schat de kostprijs veel te hoog in.
  • 7 op de 10 Vlamingen heeft geen idee wat het kost om een zonneboiler voor sanitair warm water te laten installeren. Zij die het menen te weten, schatten de kostprijs veel te laag in.7 op de 10 Vlamingen weet dat hun elektriciteitsnetbeheerder premies geeft voor een aantal energiebesparende maatregelen. 6 op de 10 Vlamingen kent de (intussen afgeschafte) Vlaamse dakisolatiepremie en 2 op de 3 weet dat investeringen in een aantal energiebesparende werken in aanmerking kwamen voor een belastingvermindering van 40%.- De website www.energiesparen.be. wint nog altijd aan bekendheid (47%) en trekt steeds meer bezoekers (ruim anderhalf miljoen bezoekers in 2011).
  • Minder Vlamingen dan een paar jaar geleden vindt dat de overheid rationeel energieverbruik stimuleert en een goed energiebesparend beleid voert. Wellicht storen meer en meer Vlamingen zich aan de hoge subsidiëring van zonnepanelen die een invloed heeft op de elektriciteitstarieven van alle Vlamingen.


Ons dagdagelijks gedrag

  • Wanneer niemand thuis is, zet 7 op de 10 Vlamingen de verwarming lager. De gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 21 graden, de gemiddelde nachttemperatuur rond de 15 graden.
  • De populariteit van een afzonderlijke douche in huis stabiliseert rond 57%. Het gemiddeld aantal baden per persoon gaat sinds 2003 in dalende lijn. 1 op 3 heeft een spaardouchekop.
  • Spaarlampen (88%) en led-lampen (22%) winnen aan populariteit. Gloeilampen, tl-lampen en halogeenlampen gaan verder achteruit. 7 op de 10 Vlamingen is van plan om kapotte gloeilampen te vervangen door spaarlampen.
  • Het aantal huishoudens met een gsm-lader, een computer, een modem, een ingebouwde oven en een afwasmachine blijft stijgen. Steeds minder huishoudenshebben een radiotuner, cd-speler of video.
  • De helft van de Vlamingen let bij de aankoop van nieuwe toestellen altijd op het elektriciteitsverbruik. Nog eens 1 op 4 let er meestal op.


Onze woningen

  • 3 op 4 Vlamingen (76%) bezit dak- en/of zoldervloerisolatie, 3 op 10 (28%) beschikt over vloerisolatie, 1 op 10 (11%) over kelderisolatie en 4 op 10 (41%) over muurisolatie. 9 op 10 Vlamingen (92%) heeft dubbelglas, waarvan 1 op 5 al hoogrendementsglas bezit.
  • 14% van de appartementen en 6% van de woningen wordt hoofdzakelijk verwarmd met elektriciteit. Ongeveer 45% van de open bebouwingen verwarmt met stookolie, tegenover 25% bij halfopen en 10% bij gesloten bebouwingen. In recente woningen wordt overwegend met aardgas verwarmd. Hoe landelijker de woning gelegen is, hoe minder er met aardgas wordt verwarmd en hoe meer met stookolie.
  • 3 op de 4 Vlamingen heeft een individuele installatie voor de centrale verwarming, 8% verwarmt via een gemeenschappelijke installatie voor verschillende woningen/appartementen. Nog 17% verwarmt met afzonderlijke verwarmingsinstallaties.
  • Van de aardgasgebruikers met een individuele cv-installatie bezit al 39% een hoogrendementsketel (met een HR+-label) en 31% een condensatieketel (HR Top-Label). Van de stookoliegebruikers met een individuele cv-installatie bezit 19% een HR-ketel (Optimaz-label) en 10% een condensatieketel (Optimaz Elite).
  • 7 op de 10 Vlamingen verwarmt zijn woning niet bij. 1 op 5 van wie wél bij verwarmt, doet dat met hout. Het bijverwarmen met elektriciteit gaat in dalende lijn.
  •  Steeds meer Vlamingen (49%) hebben een klokthermostaat in plaats van een thermostaat die met de hand wordt bediend (28%).
  • 7% bezit een buitenvoeler en thermostaat. Dit percentage is hetzelfde als in de vorige enquête van het VEA.
  • 4 op de 10 Vlamingen weet dat de eigenaar van een cv-ketel verplicht is om een verwarmingsaudit te laten uitvoeren binnen de 2 jaar nadat de ketel 15 jaar is geworden. De helft van wie op de hoogte is van de verplichting van dergelijke verwarmingsaudit kwam dit te weten via de verwarmingsfirma/installateur.
  • Slechts 21% van de woningen van 5 jaar of jonger heeft geen ventilatiesysteem. In 2008 bedroeg dit percentage nog 54%.
  • 1 op 4 woningen heeft last van oververhitting in de zomer, maar slechts 8% van de woningen heeft een (mobiel) aircosysteem. De interesse om er één te plaatsen is zeer laag (3%).


Onze toekomstplannen

Gevraagd naar de meest populaire investeringen in de komende 5 jaar antwoordde 15% van de respondenten dat hij/zij een energiezuinige verwarmingsketel wil plaatsen. 11% wilde het dak isoleren. Telkens 7% was van plan om hoogrendementsglas te plaatsen, muurisolatie aan te brengen, pv-panelen of een zonneboiler te laten plaatsen. 5% wilde vloerisolatie plaatsen. Slechts 4% plantte de installatie van een warmtepomp en 3% van een pelletketel.

Let wel: dit waren onze toekomstplannen van vorig jaar.


Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in