Vlaming wast 4 keer per week

De Vlaming doet zijn was op een behoorlijk milieuvriendelijke manier, met volle machines en weinig wasproduct. Dat blijkt uit een onderzoek van het Vlaamse wasgedrag door het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO).

Het gemiddelde Vlaamse gezin laat elke week zijn wasmachine 4,3 keer draaien en zijn droogkast 3,7 keer. Dat is goed voor meer dan 10 miljoen wasbeurten per week in Vlaanderen. Daarbij wordt een grote druk uitgeoefend op het leefmilieu, want wasmachines en wasmiddelen verbruiken grote hoeveelheden water en energie, verspreiden schadelijke chemische stoffen in het leefmilieu en produceren een hoop verpakkingsafval, aldus OIVO.

Uit het onderzoek blijkt dat 85 procent van de Vlamingen altijd of toch vaak met een volle machine wast. In de helft van de wasbeurten wordt ook minder wasproduct gebruikt dan voorgeschreven, waardoor er minder schadelijke stoffen in het leefmilieu terechtkomen. Milieuvriendelijke producten zijn echter nog niet ingeburgerd bij de Vlaming. Slechts 12 procent koopt vaak of altijd milieuvriendelijke wasmiddelen. Geconcentreerde wasmiddelen, die bijdragen tot het verkleinen van de afvalberg, worden meer gekocht. Meer dan twee op de drie ondervraagden geven aan deze producten te kopen.

Bron: Het Nieuwsblad

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in