Financiele aspecten

'Vlaanderen kan hypothecaire aftrek ongewijzigd overnemen'

Aangezien de federale regering de hypothecaire aftrek nog dit jaar volledig wil omvormen tot een belastingkorting zal Vlaanderen in 2014 niet op zoek moeten naar een alternatief systeem.


"Vlaanderen kan dat beleid dus ongewijzigd overnemen. Wat ons betreft zal het dat voor de lopende leningen ook gewoon doen", onderstreepte Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) bij monde van haar woordvoerder aan het persagentschap Belga.

Gisteren raakte bekend dat het verdwijnen van de hypothecaire aftrek in kader van de staatshervorming niet enkel geldt voor nieuwe woonkredieten, maar ook voor de huidige leningen. Vlaams minister-president Kris Peeters verzekerde al dat Vlaanderen met een alternatief komt, maar kon nog niet zeggen of dat "een belastingkrediet, een -vermindering of iets anders" zal zijn.


Belastingkorting

Voor sp.a-minister Van den Bossche is de keuze alvast zonneklaar. De federale regering wil de hypothecaire aftrek voor de overheveling immers zelf nog omzetten in een belastingkorting. "Dat is nog voor dit jaar", bevestigt men op het kabinet van federaal staatssecretaris Servais Verherstraeten. Een en ander moet zorgen voor een eerlijkere verdeling, "waardoor hoge inkomens iets minder krijgen en lage tot middeninkomens meer", aldus het kabinet-Van den Bossche.

Voor de lopende leningen wil de socialiste het hervormde systeem in 2014 dus gewoon doorzetten. "Het voordeel voor de belastingplichtigen blijft dan volledig hetzelfde", klinkt het. Voor nieuwe woonkredieten na 2014 kan Vlaanderen dan eventueel naar eigen goeddunken een nieuw beleid uittekenen, eventueel dus met
andere accenten.

Wanneer de bevoegdheid precies zal overkomen, is nog niet duidelijk. Naar alle waarschijnlijkheid zal het wel nog deze Vlaamse bewindsploeg zijn die een vlotte overgang zal moeten voorbereiden.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in