Vlaamse renovatiepremie aanvragen kan vanaf 26 maart

Wie in Vlaanderen zijn enige en eigen oude woning renoveert, kan hiervoor vanaf 26 maart een premie tot 10.000 euro aanvragen bij de Vlaamse overheid. Vlaams minister van Wonen Marino Keulen maakte de werken bekend die in aanmerking komen voor deze premie. 85 procent van de Vlaamse belastingplichtigen komt in aanmerking voor de premie. Algemeen gesteld moet het gaan om werken die de woningkwaliteit verbeteren, de woning duurzamer maken of ervoor zorgen dat mensen langer in hun woning kunnen blijven wonen.


Wie komt in aanmerking?

Mensen die slechts één eigendom hebben, gebouwd voor 1982. De aanvrager moet ook voldoen aan de inkomensvoorwaarden van maximaal 50 000 euro voor samenwonenden en 35 000 euro voor alleenstaanden. Per persoon ten laste komt er 2 800 euro bij.
De premie bedraagt 30% van de investering, met een plafond van 10.000 euro. De kostprijs van de werken moet minimum 10.000 euro bedragen. Deze mogen worden uitgevoerd door een geregistreerde aannemer maar ook doe-het-zelvers mogen aan de slag. Bedoeling is dat mensen worden gestimuleerd om de kwaliteit van hun woning gevoelig te verbeteren. Minister Keulen heeft een uitgebreide en gedetailleerde lijst opgesteld van werken die in aanmerking komen. Veel aandacht gaat uit naar milieuvriendelijke renovatie en verbouwingen die rekening houden met de vergrijzing. De premies moeten ook meehelpen aan het wegwerken van zwartwerk.


Welke werken?

  • Werken aan funderingen, waterdicht maken van kelders, bestrijden van kelderzwam en vervanging of verbetering van binnen- en buitenmuren.Vernieuwen en isoleren van vloeren.
  • Ook het wegwerken van niveauverschillen komt in aanmerking, wat belangrijk is voor oudere mensen.
  • Vernieuwen van het dak en van ramen en buitendeuren. Er moet dan wel hoogrendementsbeglazing worden gebruikt.
  • Het verbreden van deuren om rolstoelen door te laten.
  • Het plaatsen of vernieuwen van elektriciteit en sanitair of centrale verwarming. Hoogrendementsketels zijn dan wel verplicht. Ook duurzame energiebronnen komen voor de premie in aanmerking.


50 miljoen euro

In de begroting is voor dit en de komende twee jaar telkens 50 miljoen euro voorzien, genoeg om jaarlijks 7.000 premies van 7.000 euro toe te kennen. Meer info is hier terug te vinden.

Bronnen: belga, Het laatste Nieuws, VLD

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in