Financiele aspecten

Vlaamse huiskorting in plaats van klein beschrijf' niet voor morgen

De Vlaamse regering wil een huiskorting invoeren ter vervanging van het 'klein beschrijf'. Dat kondigde de N-VA zondag aan bij monde van haar voorzitter Bart De Wever op de nieuwjaarsreceptie van de partij in Antwerpen. Zo'n huiskorting werd al in 2009 aangekondigd in de beleidsnota van Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) en krijgt nu stilaan vorm.


Zijn collega, minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a), wacht op een concreet initiatief: 'Minister Muyters heeft destijds een studie besteld op basis waarvan we de discussie kunnen openen. De bal ligt dus in het kamp van Muyters', zegt haar woordvoerder Gorik Van Holen. Bij het kabinet Muyters zijn ze zich bewust van de gevoeligheid van de materie: 'Die studie moet snel afgerond worden zodat we een politiek draagvlak kunnen creëren,' zegt Thomas Pollet, de woordvoerder van Muyters, die hoopt op een akkoord tegen de zomer.

Wie in Vlaanderen een woning koopt, moet 10 procent registratierechten betalen. In bepaalde gevallen hebben de kopers recht op een vermindering tot 5 procent. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet de koper aan enkele voorwaarden voldoen. Dat systeem voor korting zou nu wijzigen. De 'huiskorting' zou rekening kunnen houden met de verkoopwaarde en de kenmerken zoals oppervlakte, ouderdom of energiezuinigheid. Ook het profiel van de koper kan een bepalende factor zijn.

Het klein beschrijf is gebaseerd op het kadastraal inkomen (KI), een verouderd systeem dat sinds 1975 niet meer werd bijgesteld. Intussen is de realiteit dat het KI van bescheiden stadswoningen soms veel hoger is geworden dan dat van grote woningen op het platteland, waardoor die fiscaliteit tot een stadsvlucht heeft geleid. Zo'n huiskorting moet die evolutie een halt toeroepen.

Moet een huiskorting niet gekoppeld worden aan het federaal pakket rond de woonfiscaliteit dat vanaf 2014 geregionaliseerd wordt? 'De korting kan erin passen, maar we sluiten niet uit dat we reeds enkele maatregelen op voorhand uitwerken', zegt Pollet. Hij wijst erop dat er pas half februari duidelijkheid komt van de federale regering over het pakket dat wordt overgedragen.


Bron: De Tijd

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in