Financiele aspecten

Vlaams geld gezocht om weggevallen federale fiscale aftrek op te vangen

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) wil het wegvallen van de belastingvermindering voor energiebesparende uitgaven op federaal niveau gedeeltelijk opvangen. Ze onderzoekt hoe ze zo snel mogelijk kan schuiven met de budgetten die ze al heeft. Dat heeft ze gezegd in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement. Concrete bedragen en maatregelen kon ze nog niet noemen.


Bij de opmaak van de begroting 2012 beslisten de federale regeringspartijen om de belastingvermindering voor energiebesparende uitgaven af te schaffen, met uitzondering van die voor dakisolatie, die wordt verminderd. In de commissie Energie vroegen verschillende parlementsleden Vlaams minister Van den Bossche of ze het wegvallen van de fiscale aftrek wil opvangen.


Tweestappenbenadering

Van den Bossche antwoordde bevestigend en werkt aan een tweestappenbenadering. Ten eerste wil ze zo snel mogelijk schuiven met haar budgetten om tegemoet te komen aan Vlaamse burgers die energiebesparende werken willen uitvoeren. Tegen volgende week, "of anders na Nieuwjaar", wil ze concrete maatregelen aan de Vlaamse regering kunnen voorstellen. In een tweede fase zal Van den Bossche bij de opmaak van de begroting 2013 of de controle van de begroting 2012 nieuwe initiatieven nemen.


Isolatienormen

Niet elke weggevallen federale belastingvermindering zal zomaar worden overgenomen, benadrukte Van den Bossche. "We gaan de ene maatregel afwegen tegenover de andere", zei ze over haar kortetermijnplannen. Wat volgend jaar betreft, denkt ze er onder meer aan om de isolatienormen voor ramen aan te scherpen.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in