Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Vide en patio - Tips voor meer daglicht

Om meer daglicht in de woning binnen te halen, kun je meer doen dan alleen de juiste ramen op de juiste plek in de gevel te plaatsen. Architect of ontwerper van jouw huis of woning kan van bij het eerste ontwerp architecturale ingrepen doen om de lichtinval in huis te vergroten.

Vide

Zin in meer licht en meer ruimte in de woning? Een drastische ingreep, maar eentje met veel invloed is het construeren van een vide met een raam over twee verdiepingen. Je haalt dan een hap uit de bovenliggende verdieping om meer gevel vrij te krijgen. Op die manier kun je een groot raam installeren dat twee verdiepingen van licht voorziet.

 

Patio

Een patio is eigenlijk een ruimte in de openlucht, omsloten door twee of meerdere gevels van je woning. Een woning die langs meerdere zijden tegen andere gebouwen opgebouwd is, kan via een patio extra daglicht binnenhalen. Maar ook in een vrijstaande woning kan een patio een extra cachet aan de woning geven.

 

Reflectie

Natuurlijk licht kun je ook reflecteren om zo in een kamer waar weinig licht binnenkomt, het natuurlijke licht toch zo goed mogelijk binnen te halen. Je doet dit door het binnenvallend licht op zoveel mogelijk manieren te weerkaatsen. Daarvoor breng je op de raamkozijnen en het plafond weerkaatsende materialen aan. Bijvoorbeeld: witte glanzende verf op plafond en binnenkant raamkozijnen, werken met spiegels of spiegelende wandbekleding tegen de muren… Of aluminium vleugelprofielen voor het raam die het licht naar binnen toe weerkaatsen.

 

Zenitaal licht

Zenitaal licht is licht dat loodrecht de kamer binnen komt, bijvoorbeeld via een dakraam in het platte dak. Raamopeningen in het dak verspreiden drie maal meer licht dan raamopeningen in de verticale gevels. Als een dakraam niet mogelijk is, kun je ook gebruik maken van lichtkoepels, een sheddak of zaagdak of een lichtstraat.

Lees meer over lichtkoepels in ons artikel Koepels en Lichttunnels.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in