Verwilghen wil omgekeerde hypotheek invoeren

Minister van Economie Marc Verwilghen wil de zogenaamde "omgekeerde hypotheek" invoeren. Die kredietformule maakt het voor bejaarden mogelijk om het slapend vermogen van hun woning om te zetten in geld, zonder dat ze hun huis daarvoor moeten verkopen.


Verwilghen bereidt samen met de Beroepsvereniging voor Kredieten (BVK) en de Bankcommissie een wetswijziging voor.

Bejaarden die vanwege gezondheidsproblemen veel geld nodig hebben, moeten daarvoor nu soms hun huis verkopen. De omgekeerde hypotheek kan dat vermijden, zegt Verwilghen. Volgens de minister komt dit product tegemoet aan een reële behoefte van de vergrijzende bevolking.

De omgekeerde hypotheek is een kredietformule waarbij een hypotheek op de woning de waarborg vormt voor het verstrekte krediet. De terugbetaling van het krediet gebeurt bij het overlijden van de kredietnemer, bij de verkoop van de woning of bij een eventuele wijziging van de hoofdverblijfplaats.
De formule bestaat in het buitenland, met name in het Verenigd Koninkrijk en de VS. Ook Frankrijk en Nederland werken aan de invoering ervan.

Om de verkoop van dit nieuwe financiële product in ons land mogelijk te maken, moet de hypotheekwet worden aangepast. Verwilghen bereidt die samen met het BVK en de CBFA voor, liet hij donderdag weten. Het kader en de voorwaarden worden vastgelegd in een tekst, die de basis zal vormen voor de wetswijziging. Verwilghen zal ook met de consumentenorganisaties overleg plegen.

"De omgekeerde hypotheek biedt de mogeljkheid aan gepensioneerden die op hun oude dag liquide middelen nodig hebben voor andere behoeften, om hun huis te kunnen aanwenden zonder dit te moeten verkopen. Dit is toch een belangrijk gegeven gezien de vergrijzing van de bevolking", aldus Verwilghen.

Bron: Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in