Verwarm je woning met de zon en het glas
Glas staat al van oudsher gekend als een grote verliespost van energie. Zelfs de actuele hoogrendementsbeglazing of een verwarmingslichaam in de buurt van het glas bieden geen afdoende oplossing. Verwarmd glas kan die oplossing vandaag wel bieden. Het glas is niet langer verliespost van energie, maar een perfecte isolator en zelfs warmtebron.
Glasspecialist Glas Ceyssens heeft de techniek van verwarmd glas verfijnd en de beglazing, de elektrische installatie en de productie van de elektriciteit in één totaalpakket samengebracht. Dit leidt tot een performant systeem dat zelfs als hoofdverwarming kan fungeren.
Het principe van verwarmd glas is de eenvoud zelve. “Het binnenste glasblad van de dubbele beglazing is voorzien van een metaalcoating. Wanneer deze coating onder spanning wordt gebracht, warmt hij op en zorgt zo voor de warmtestraling van het glas.
Het buitenste glasblad is op zijn beurt voorzien van een isolerende coating waardoor de warmtestraling naar binnen wordt gereflecteerd. Hierdoor krijg je een hoog rendement, want 95 % van de warmte wordt naar binnen afgegeven en slechts 5 % gaat aan de buitenzijde verloren,” verduidelijkt Dirk Ceyssens het concept. Deze opvatting van de beglazing biedt overigens een thermische isolatie van 0,8 W/m²K.
Voordelen verwarmd glas
De optimale thermische prestaties zijn niet de enige troef van verwarmd glas. Dankzij de stralingswarmte ligt het comfortniveau hoog en wordt bovendien stofcirculatie vermeden. Dit maakt de beglazing interessant voor bijvoorbeeld astmapatiënten.
Het systeem kan als bijverwarming of zelfs als hoofdverwarming worden gebruikt wanneer er voldoende glasoppervlakte in het gebouw is. “Het concept kan dan als ruimtebesparend - er is geen plaats meer nodig voor radiatoren of convectoren – en esthetisch worden beschouwd.
Bovendien is de techniek geheel onderhoudsvriendelijk. De elektrische leidingen van de verschillende ramen komen samen in een sturingskast die door een transformator wordt aangestuurd. De verwarmde beglazing is hierdoor aanstuurbaar zoals de centrale verwarming. Het laat zelfs toe om de warmte op kamerniveau te regelen,” aldus Dirk Ceyssens.
Glas Ceyssens biedt de beglazing en elektrische installatie aan als een totaalpakket. Dit garandeert een hoge performantie van het systeem. “Vandaar ook dat we een volledige garantie kunnen geven.”
Maatwerk
Naast de verwarming kunnen ook andere eisen aan de beglazing worden gesteld. Het verwarmd glas laat zich probleemloos combineren met andere coatings om bijvoorbeeld de licht- of zonnetoetreding in een ruimte te beperken. Ook naar de materiaalkeuze voor de profielen is er geen beperking.
Koppelen met fotovoltaïsche panelen
Wanneer het verwarmd glas een tandem vormt met fotovoltaïsche panelen, kan de woning op een ecologische manier worden verwarmd. Aangevuld met een zonneboiler voor de warmwater productie kan de woning zelfs volledig op alternatieve energieën werken.
“De initiële investering zal – net als bij andere energievriendelijke technieken – hoger liggen dan een klassieke verwarmingsinstallatie op gas of stookolie. Concreet kan je de woning voorzien van verwarmd glas voor de investering die overeenkomt met de plaatsing van een klassieke verwarmingsketel, de leidingen en verwarmingslichamen. De investering in de pv-panelen is dus een bijkomende investering. Maar die wordt momenteel nog sterk gesubsidieerd door de overheid, bovendien geniet je 20 jaar van groene stroomcertificaten voor deze elektriciteitsproductie en heb je een deel van de eigen elektriciteitsbehoefte gratis. Daartegenover staat dat een klassiek systeem blijvend verwarmingskosten zal hebben,” rekent Dirk Ceyssens voor. Kortom de combinatie van verwarmd glas met pv-panelen kan een volwaardige manier van ecologisch verwarmen worden.
Meer info: Glasceyssens.com