Verlaging btw-tarief redt de bouwsector

Volgens de Confederatie Bouw is de tijdelijke btw-verlaging tot 6% voor nieuwbouw van goudwaarde voor de bouwsector. Kandidaat-woningbouwers klopten de voorbije maanden massaal aan bij aannemersbedrijven. “We zitten weer op pre-crisisniveau”, meldt de Confederatie.


Meer contracten

Sinds begin februari bedraagt het btw-tarief voor nieuwbouw niet meer 21 maar 6 procent. Met de maatregel, die enkel in 2009 geldt, wou de regering van premier Leterme (CD&V) de slabakkende bouwsector een hart onder de riem steken.
Navraag in de sector leert dat de maatregel een schot in de roos is. "De voorbije maanden zijn we geconfronteerd met een storm aan informatie-aanvragen over de regeling", zegt Marleen Porré, fiscaliste bij de Confederatie Bouw. "Het aantal vragen vertienvoudigde en van onze leden horen we dat die interesse zich nu ook doorzet in de contracten."
Verschillende bouwbedrijven bevestigen dat. Bij sleutel-op-de-deurbedrijf Blavier, gespecialiseerd in budgetwoningen, valt het eerste kwartaal van dit jaar zelfs beter uit dan dezelfde periode in 2008, voor de financiële crisis losbarstte. "Tegenover het laatste kwartaal van 2008 - de acute fase van de crisis - groeien we zelfs met 110 procent", legt marketingdirecteur Stefan Hallez uit. "De lente is elk jaar beter dan de herfst, maar dit is toch uitzonderlijk."


Besparing van 7.500 euro

Ook bij Durabrik klimt het aantal contracten weer naar het niveau van een jaar geleden. "De besparing geldt voor het hele bedrag bij heropbouw van een woning of voor een schijf van 50.000 euro bij nieuwbouw", legt gedelegeerd bestuurder Joost Callens uit. "Zelfs voor wie veel duurder bouwt, is een besparing van 7 500 euro niet niets."
Volgens Callens wordt het effect van de btw-verlaging nog versterkt door de bijzonder lage rentetarieven. "Dat en het opnieuw goedkeuren van de verzekering van gewaarborgd inkomen maakt deze periode bijzonder gunstig om te bouwen, kopen of renoveren."


Verlenging maatregel

Verschillende bouwbedrijven hameren er natuurlijk op dat de maatregel nu ook verlengd moet worden. "De maatregel komt nu vooral de mensen ten goede die vorig jaar al hadden beslist om te bouwen", zegt Geert Delmulle, gedelegeerd bestuurder van Danalith-Delmulle. "Wie op basis van deze maatregel wil bouwen, moet zich al reppen om nog facturen voor het jaar 2009 in te dienen."
De aannemers wijzen erop dat een huis plannen, een bouwaanvraag afwerken en de daarop volgende wachttijd meer dan enkele maanden duren.
De heropleving van de woningmarkt betekent overigens niet dat alle bouwbedrijven plots uit de problemen zijn. "Het effect van de btw-verlaging beperkt zich tot de residentiële markt", weet André Pelegrin, directeur-generaal van de Federatie van Algemene Bouwaannemers. "Voor de rest van de markt blijft de situatie allesbehalve rooskleurig."


Bron: De Morgen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in