Financiele aspecten

Verlaagde btw definitief voor woningen ouder dan 5 jaar

De regering in lopende zaken heeft beslist om het verlaagde btw-tarief van 6 % voor renovatie van woningen ouder dan 5 jaar definitief te maken. Dit brengt volgens de Confederatie Bouw tal van voordelen met zich mee. Een verlaagde btw stimuleert de activiteit en de werkgelegenheid, gaat illegale arbeid tegen en verhoogt zo de inkomsten van de staat.

Al vele jaren mag een verlaagde btw van 6 % aangerekend worden bij renovatie- of verbouwingswerken aan woningen die ouder zijn dan 15 jaar. Sinds 2000 hanteert België voor werken aan woningen tussen 5 en 15 jaar eveneens een tarief van 6 %. Het was oorspronkelijk een tijdelijke maatregel, genomen op basis van een Europese richtlijn die een bijkomend verlaagd tarief toestond voor arbeidsintensieve diensten zoals bouwwerken.

De maatregel werd verlengd tot eind 2010 en de Belgische regering in lopende zaken besliste in september om hem te verlengen tot eind juni 2011, terwijl Europa expliciet toestond dat hij een definitief karakter mocht krijgen. Dat dit nu gebeurt, heeft als grote voordeel dat de onzekerheid wegvalt en dat aannemers ook in hun langetermijnplanning rekening kunnen houden met de maatregel.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in