Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Verhouding raam - vloer

Om een optimale lichtinval in huis te hebben, is niet alleen de plaats van de ramen in de woning van belang. Ook de grootte van het raam en de verhouding van de grootte van het raam tot de vloer binnen speelt een rol.

De juiste raam - vloer verhouding

De Vlaamse Maatschappij voor Sociale Huisvesting (VMSH) hanteert een bepaalde richtlijn voor de grootte van de ramen in sociale woningbouw (zie hieronder een vereenvoudigde uitleg). Die richtlijn wordt ook gebruikt door ontwerpers, maar het is geen verplichting.

Richtlijn raam vloer verhouding

Dat de ramen niet overal in huis dezelfde grootte moeten hebben, ligt voor de hand. Heel wat architecten gebruiken de richtlijn van de VMSH, al is er natuurlijk ruimte voor interpretatie of eigen keuze.

  • In de leefruimten (woonkamer, keuken, kantoorruimte, …) mag het raam ¼ van de vloeroppervlakte innemen.
  • Voor de slaapkamers waar er ook gespeeld of gestudeerd wordt, mag dat een stuk minder – 1/8ste – want hier ben je overdag niet zo vaak.
  • Slaapkamers die je echt alleen maar gebruikt om te slapen, komen toe met een raam-vloerverhouding 1/12de, net als dienstruimtes zoals linnenkamer, hal, badkamer, dressing, of de zolderkamer…. 
  • Maar wie graag overal veel natuurlijk licht heeft en hiervoor de nodige budgetten kan vrijmaken, kiest misschien liever voor andere (kleinere) verhoudingen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in