Financiele aspecten

Verhoogde premie voor wie muur isoleert en glas vervangt

Er komt een hogere premie voor wij gelijktijdig zijn muur isoleert en ramen vervangt door hoogrendementsglas. Dat heeft de Vlaamse regering beslist in het kader van het Klimaatplan. De hogere premie moet mensen stimuleren de twee werken in één keer uit te voeren omdat dit de CO2-uitstoot én de energiefactuur verlaagt.
In uitvoering van het Vlaams Klimaatplan heeft de Vlaamse regering op voorstel van de ministers Van den Bossche en Schauvliege twee nieuwe maatregelen goedgekeurd. Enerzijds komt er een fors hogere premie voor wie tegelijk een muur isoleert en de ramen vervangt, anderzijds komt er 7,8 miljoen euro bij om versneld zo’n 1.500 sociale woningen energiezuinig te maken.
 

Verhoogde premie voor muur en glas

De nieuwe gecombineerde premie is een aanvulling op de bestaande premie voor muurisolatie en de premie voor hoogrendemensglas. Vandaag is er een premie van zes euro per vierkante meter voor wie zijn spouwmuur laat vullen met isolerend materiaal en een premie van 15 euro per vierkante meter voor wie een buitenmuur bekleedt met gevelisolatie. Daarnaast is er een premie van 12 euro per vierkante meter voor de vervanging van enkel glas door hoogrendementsglas en een premie van 15 euro per vierkante meter voor de vervanging van dubbel glas door hoogrendementsglas.
 
In de praktijk is het echter vaak zo dat wie zijn muur isoleert daarna niet snel meer aan de vervanging van de ramen begint. En omgekeerd: eens er nieuwe ramen geplaatst zijn, wordt de isolatie van de muur uitgesteld of vergeten. Nochtans kan er veel meer energie  bespaard worden als volledige muurdelen in één keer worden aangepakt. Door een hogere premie in te voeren voor wie de beide investeringen in één keer doet, wil de Vlaamse regering een totaalaanpak stimuleren.
 
Concreet zal de premie voor de vervanging van enkel glas worden opgetrokken tot 48 euro per vierkante meter, met een plafond van 1.680 euro, en de premie voor de vervanging van dubbel glas tot 60 euro per vierkante meter, met een plafond van 2.100 euro.
 

Versnelde energierenovatie sociale woningen

Minister Van den Bossche verdubbelde deze legislatuur de middelen voor de renovatie van sociale woningen, van 100 miljoen euro naar 200 miljoen euro. Vandaag wordt daar vanuit het klimaatbeleid 7,8 miljoen euro aan toegevoegd. “Op die manier kunnen we 1.500 bijkomende woningen versneld energiezuinig maken”, zegt Van den Bossche. De focus van de renovaties ligt ook hier op een totaalaanpak, waarbij woningen zowel dak-, muur- en vloerisolatie krijgen als hoogrendementsglas en zuinige verwarmingsinstallaties.
 
Van den Bossche en Schauvliege zijn tevreden dat de Vlaamse regering met deze maatregelen nieuwe stappen zet in het aanpakken van de klimaatverandering. “We helpen gezinnen om hun energieverbruik te beperken door te isoleren”, zegt Van den Bossche. “Dat is goed voor het milieu, maar het zorgt ook voor tewerkstelling in eigen land én voor stevige besparingen op de energiefactuur van de gezinnen.”
 “Met het Vlaams Klimaatfonds (2012) beschikken we over een instrument om het klimaatbeleid nog ambitieuzer te maken. Klimaat vraagt immers beleid van alle ministers”, zegt minister Schauvliege. “Ik ben dan ook blij dat we de twee meest kostenefficiënte maatregelen kunnen uitvoeren met cofinanciering vanuit het Klimaatfonds.”

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in