Financiele aspecten

Verbouwers met sociale lening mogen renovatiepremie houden

Op vraag van Vera Jans (CD&V) heeft Vlaams minister van Wonen Marino Keulen (Open Vld) ervoor gezorgd dat verbouwers met een sociale lening hun Vlaamse renovatiepremie mogen houden in plaats van die te moeten afstaan aan de sociale kredietverstrekker.


Bart Gerets uit Lanaken is op zoek naar de beste lening voor de op stapel staande verbouwingen aan zijn woning. "Eén van de mogelijkheden is om bij het Vlaams Woningfonds (VWF) een sociale lening af te sluiten. Vermist mijn vrouw parttime werkt en wij drie kinderen hebben, komt ons gezin hiervoor nog net in aanmerking. Maar een gesprek met een VWF-medewerker wees uit dat dit systeem van lenen een maat voor niets zou zijn."

Premie nu nodig
Gerets: "De renovatiepremie die ik van de Vlaamse overheid krijg, zou ik moeten afstaan aan het VWF. Het bedrag van mijn premie wordt dan op het einde van de afbetalingstermijn van mijn lening in mindering gebracht: in plaats van 240 maanden zouden we onze lening dan bijvoorbeeld in 220 maanden moeten afbetalen. Concreet betekent dit dat we de Vlaamse renovatiepremie dus niet zelf zouden ontvangen, en dus ook niet opnieuw in onze woning zouden kunnen investeren of op onze spaarrekening plaatsen, zoals 'gewone leners' wel kunnen. Feit is wel dat ik het bedrag van die renovatiepremie nu nodig heb, en niet over 20 jaar, als onze kinderen waarschijnlijk al het huis uit zijn."

Oplossing
Vera Jans kaartte het probleem gisteren aan in de Commissie Wonen. "Het kan toch niet de bedoeling zijn dat mensen met een behoorlijk inkomen de premie op hun rekening gestort krijgen, terwijl mensen die een sociale lening genieten die premie moeten afgeven", zei ze.

Keulen erkende deze manier van handelen, maar kwam meteen met goed nieuws. "Mijn kabinet, de administratie en het Vlaams Woningfonds hebben de zaak doorgesproken en sinds begin deze maand wordt het bedrag van de renovatiepremie niet meer opgevorderd door het Woningfonds."

Keulen gaf nog mee dat het VWF enkel nog op gemotiveerde aanvraag van de belanghebbende het bedrag van de premie zal gebruiken om de maandelijkse afbetalingsschijf van de lening te verminderen.

Bron: Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in