Financiele aspecten

Verbouwen zit in de lift

Er werden afgelopen kwartaal ongeveer evenveel hypothecaire kredieten afgesloten als in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrag dat daarmee gemoeid was, lag echter nog steeds 9,4 procent lager dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). De voorgaande twee kwartalen nam echter zowel het aantal contracten af als het bedrag dat ermee gemoeid is.


Het aandeel van de verbouwingen in het geheel van de contracten ging in dezelfde periode van een kwart naar bijna een derde. Samen vertegenwoordigen zij dik 12 procent van het totale bedrag aan hypothecaire kredieten. Met verbouwingen zijn nagenoeg systematisch veel kleinere bedragen gemoeid dan bij de aankoop of de bouw van een huis.

Daarnaast had ruim 6,5 procent van de contracten betrekking op een herfinanciering. Dat is een kwart meer dan voorheen. Het bedrag dat daarmee gemoeid was, loopt zelfs op tot bijna 8 procent van het totaal.

Meer in het algemeen werden er hogere bedragen geleend. Kredieten voor de aankoop van een woning liepen gemiddeld op tot ongeveer 125.000 euro, tegen 122.000 euro in het eerste kwartaal. Bouwkredieten liepen gemiddeld op tot 122.000 euro, tegen 116.000 euro in de eerste drie maanden van het jaar.

Het gros van de kredieten – meer dan 37 procent – was bestemd voor de aankoop van een woning. Een jaar geleden was dat nog 44 procent, eind 2007 zelfs meer dan 50 procent.

Het aantal nieuwe hypothecaire kredieten waarbij de rente de hele looptijd onveranderd blijft, is in het tweede kwartaal gedaald tot 58 procent, tegen nog 85 procent begin vorig jaar. Bijna één krediet op de vier wordt afgesloten met een jaarlijks aanpasbare rente.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in