(ver)bouwen is slim investeren

Geen enkele investering is zo rendementszeker als die in vastgoed. Je gaat er bij zo’n investering niet alleen financieel op vooruit, ook op vlak van ecologie, comfort en esthetiek kan je een hele sprong voorwaarts maken. En altijd volgt hier ook weer indirect economisch voordeel uit.


Wie investeert in een eigen woning, bouwt beetje bij beetje zijn (onroerend) kapitaal verder op. Eenmaal de hypothecaire lening helemaal is afgelost, is je persoonlijke kapitaal ettelijke 10.000-en euro’s gegroeid. Zo’n meerwaarde is voor de doorsnee man of vrouw moeilijk te realiseren met spaarboekjes, beleggingen,of andere financiële goudzoekerij.
Bovendien groeit je kapitaal niet alleen omdat de schuld tegenover de financiële instelling is afgelost. Ook de intrinsieke waarde van de woning zal in de loop der tijd stijgen. Dit dankzij renovatiewerken, investeringen in een hoogwaardigere afwerking van bepaalde elementen, een nieuwe keuken en badkamer, de aanleg van een zwembad… en noem maar op.


Winst: energiebesparing

Wie bouwt of verbouwt en daarbij ook rekening houdt met energiebesparende maatregelen – zoals het doorgedreven isoleren van de woning, het kiezen voor energiezuinige verwarmingstechnieken, energiezuinige verlichting of huishoudtoestellen – maakt op financieel vlak weer een sprong voorwaarts. De begininvestering voor dergelijke technieken mag dan wel hoger liggen dan die voor de doorsnee apparaten, door de besparing op het verbruik hou je heel wat geld in de portemonnee. En moeten we daarbij nog in herinnering brengen dat de energieprijzen alleen maar zullen stijgen?

Sommige verbouwers gaan ver in het zoeken naar een ecologische meerwaarde en doen aan “ecovatie”. Dit is een term die vandaag wordt gebruikt voor het verbouwen van bestaande woningen tot huizen met een hoge ecologische standaard. Wie zijn ecologische verantwoordelijkheid wil opnemen, hoeft niet meteen bij kaarslicht te gaan lezen en op een kampeervuurtje te koken. Het is simpelweg een zaak van te kiezen voor de juiste materialen en toepassingen die milieuvriendelijker zijn. Je zou verbaasd zijn over de enorme mogelijkheden die er zijn, gaande van het vervangen van je verwarmingsketel, het installeren van thermostatische kranen tot het aanbrengen van dubbele beglazing.

Bovendien stimuleert de overheid tal van energiebesparende maatregelen. Denk maar aan de fiscale aftrek die de federale overheid biedt en de premies en subsidies die de gewestelijke overheden, provincies, netbeheerders en zelfs gemeentebesturen geven. Kortom, je investeert in ecologische renovatiemaatregelen en haalt er bovendien economisch voordeel uit. Wie een woning ouder dan 5 jaar renoveert, kan overigens profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6%. Voor woningen ouder dan 15 jaar geniet je ook daarna nog van het lagere tarief.
Wie nieuwbouwt en uiterlijk 31 maart een aanvraag hiertoe indient (de werken dienen nog niet aan te vangen), geniet ook van een verlaagd btw-tarief op de eerste schijf van 50.000 euro. De werken die hiervoor in aanmerking komen, moeten wel vóór 31 december 2010 gefactureerd worden.


Winst: comfortverhoging

Investeren in een bouw- of renovatieproject zet je op comfortvlak ook een enorme stap vooruit. De elektrische installatie in nieuwbouwprojecten is vandaag nagenoeg altijd zo opgevat dat een uitbreiding naar domotica heel eenvoudig te realiseren valt. Dit kan bijvoorbeeld al met een investering van enkele honderden euro’s in een aangepaste bekabeling van de woning. Zelfs bij grondige renovatiewerken kan de elektrische installatie voor deze optie worden uitgerust.
Die kleine vooruitziendheid biedt later een waaier aan comfortmogelijkheden: verlichting kan in scenario’s worden geprogrammeerd, zonwering, screens en rolluiken kunnen eenvoudig via een weerstation of tijdschakelaar worden bediend.
In een renovatieproject kan een oude ketel vervangen worden door een zuinigere variant met een meer performante warmwaterproductie, de bestaande warmwaterleidingen kunnen worden geïsoleerd, je kan de verwarmingsinstallatie koppelen aan thermische zonnepanelen om de factuur voor de warmwaterproductie te drukken… Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe het sanitair comfort tijdens zo’n ingreep aan de woning gevoelig verbeterd kan worden. Wie bouwt, kan van dag één het sanitair comfort optimaliseren, afhankelijk van de actuele en toekomstige budgettaire mogelijkheden.

Zo zijn er nog tal van technische uitrustingen – zoals een thuisnetwerk, centraal stofzuigsysteem, alarm, video- of parlofonie die tijdens zo’n ingreep in één beweging volledig – of op z’n minst de basisvoorzieningen – mee geïnstalleerd kunnen worden en zo onmiddellijk of op termijn het comfort in de woning verhogen.
Een verbouwing is meteen een geschikte gelegenheid om akoestische problemen te verhelpen. Lawaaihinder van de buren, buiten of binnen de woning verhelpen, vraagt doorgaans om serieuze constructieve ingrepen. Wanneer het probleem correct wordt verholpen, verbetert dus ook weer het woonfcomfort.
Dergelijke ingrepen die een positieve invloed hebben op het comfort, verhogen ook weer de intrinsieke waarde van de woning. Je passeert bijgevolg nog eens langs de kassa.


Winst: aanpasbaarheid

Allerhande wellnessmogelijkheden, slimme producten en levenswijzes ten spijt zullen we onvermijdelijk ouder worden. Wie zich daarvan bewust is tijdens de voorbereiding van een bouw- of renovatieproject en conceptueel in een en ander voorziet om de woning op de oude dag ook nog comfortabel te kunnen gebruiken, doet ook een goede zet. Ofwel bespaar je dan op grote investeringen om de woning aan te passen aan de veranderde behoeften, ofwel bespaar je op de verhuis naar een aangepaste woning of serviceflat. Vergeet ook niet dat die laatste stap op emotioneel vlak moeilijk kan vallen.
En als dan de dag komt dat de woning toch verkocht moet worden, dan heeft een aanpasbare woning een streepje voor. Ze is immers voor een breder publiek geschikt, waardoor de marktwaarde hoger zal liggen. Tel je nog mee?


Winst: esthetisch voordeel

En laten we tot slot ook maar eerlijk zijn, het oog wil ook wat. Bij een verbouwing beogen we vaak niet alleen een comfortverhoging, maar willen we toch ook dat onze woning er wat beter uitziet. Hoe klein of groot ook de ingreep – van een likje verf voor de buitengevel over een pleisterlaag tot een totaal nieuwe gevelbekleding… inderdaad, ze zal de waarde van de woning positief beïnvloeden.


Eindtotaal: waardevermeerdering

Hoe je het ook draait of keert, een woning kopen, bouwen of renoveren kost geld, handenvol geld zelfs. Je steekt je er vaak jarenlang voor in de schulden, maar vanaf de eerste dag dat de bouw- of aanpassingswerken zijn voltooid, stijgt de waarde van de woning. Bij elke volgende aanpassing of renovatie zal die waarde verder stijgen. Die zekerheid heb je niet bij een spaarboekje of aandelen. Kijk maar naar de evolutie van de vastgoedprijzen de afgelopen 10 jaar. Geen enkele spaarformule of belegging haalt vergelijkbare rendementen over die periode.
Criticasters mogen dan nog aanhalen dat de vastgoedprijzen het afgelopen jaar onder druk hebben gestaan, ze kunnen niet ontkennen dat de prijzen in België nog ver achterop hinken ten opzichte van onze Europese buren. De waarde van het Belgische vastgoed zal onvermijdelijk mee evolueren in de richting van de prijzen in de ons omringende landen. Kortom investeren in vastgoed, blijft slim investeren.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in