Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
hormann logo
Winsol
Ramen en deuren

Velux wordt 70: nadruk op innovatie en design

Voor Velux is 2011 een feestjaar. De marktleider in dakvensters bestaat 70 jaar en zet de toon in alle hoeken van de wereld. En dat wordt gevierd met een aantal opmerkelijke nieuwigheden. Niet alleen qua functionaliteit en comfort, ook op het vlak van design gooit Velux hoge ogen.


De in 2010 gelanceerde "Lichttunnel by Lovegrove" geeft een designgevoel aan daglicht. Velux introduceerde de lichttunnel voor het eerst in 2005, als oplossing voor de vaak sombere plaatsen waar de installatie van (dak)ramen moeilijk of onmogelijk is (zoals gangen, trappenhuizen en badkamers). Velux nam de internationaal erkende ontwerper Ross Lovegrove in de arm om zijn lichttunnel een nieuwe look aan te meten. Het resultaat: een futuristische en toch tijdloze plafondsierring en lichtdiffusor in de vorm van een luchtbel met pendel om de hanghoogte te regelen. Het unieke concept werd bekroond met de prestigieuze reddot design award 2010.


Velux & Karim Rashid

Het succes van Lovegrove’s ontwerp smaakte duidelijk naar meer. Op Batibouw 2011 onthult Velux het resultaat van een nieuwe samenwerking met een gerenommeerd designer: Karim Rashid. Deze flamboyante ontwerper is een van de meest productieve in zijn metier, met meer dan 3000 ontwerpen en maar liefst 300 awards achter zijn naam. Rashid zal voor Velux de gordijnen een nieuwe, aparte uitstraling geven. Hij zweert bij kleuren, frisheid en moderniteit, met "Blobisme" of bubbels als zijn handelsmerk. Bij de lange lijst van gerenommeerde klanten vinden we Prada, Sony en Swarovski, Cappellini, Alessi - en nu Velux.


Innovaties in functionaliteit en comfort

Naast de aandacht voor het design verbeterde Velux ook de werking van bepaalde systemen.


Ontrokingssysteem voor platte daken

In veel gebouwen, vooral in trappenhuizen van flatgebouwen of kantoren is rookventilatie wettelijk verplicht. Het Velux ontrokingssysteem voor platte daken heeft zowel binnen als buiten dezelfde look als het standaard platdakvenster, laat net zoveel daglicht toe en biedt een zelfde esthetisch uitzicht. Wanneer de geïntegreerde rookventilatiemotor wordt geactiveerd door het breken van het glas van het bedieningskastje of door de rookdetector, opent het venster tot 50 cm waardoor rook en hitte snel kunnen ontsnappen. Voor dagdagelijkse ventilatie, kan het venster openen tot 15 cm. De motor is zowel in open als gesloten positie volledig verborgen. Het Velux-ontrokingssysteem voor platte daken is uitgebreid getest en gecertificeerd conform de Europese EN 12101-2 norm inzake brandveiligheid en de Belgische norm NBN S 21-208-3 betreffende de beheersing van rook en warmte.


Platdakvenster met inbraakwering

Velux ontwikkelde een inbraakwerende variant van het platdakvenster. Gecertificeerd volgens de normen ENV1627-1630 en met weerstandsklasse 2 certificering, kunnen de ramen inbraakpogingen weerstaan van ten minste drie minuten, ongeacht het materiaal van de afdekschelp (acryl of polycarbonaat). Het enige zichtbare verschil met het gewone platdakvenster is het aantal schroeven in de vleugelprofielen. De onderliggende veiligheidsbeglazing bestaat uit twee lagen van 3 mm glas en vier lagen PVB-folie.


Antidauw coating

Isolatie en veiligheid, maar ook comfort staan centraal bij de superisolerende beglazing van Velux. De drievoudige Energy Star beglazing wordt voortaan standaard uitgerust met een antidauw coating (aan de buitenkant). Die zorgt voor 75% langer helder zicht naar buiten. In combinatie met het nachtelijk afkoeleffect ontstaat er meer dauw op superisolerend glas, omdat de buitenkant kouder is dan bij gewone beglazing. De ultradunne, onzichtbare coating (300 keer dunner dan een menselijk haar) zorgt dat dit buitenste glasvlak lichtjes opwarmt, met minder dauw tot gevolg. De dauw die zich toch nog vormt, zal door de coating bovendien dunner zijn en dus sneller opdrogen bij het opkomen van de zon.


Rolluik op zonne-energie

Het rolluik op zonne-energie werd ontwikkeld met het oog op maximaal comfort en veiligheid. Gemaakt van stevige geïsoleerde aluminiumlamellen, zorgt het rolluik voor de beste verduistering, akoestische én thermische isolatie in winter en zomer. Het rolluik kan geplaatst worden op alle manuele en Solar dakvensters, en werkt draadloos met de bijgeleverde afstandsbediening. Een bestaand dakvenster kan dus perfect, zonder enige bekabeling, uitgerust worden met een rolluik. Wat ook resulteert in een snelle en eenvoudige plaatsing.

Meer info: Velux

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in