Financiele aspecten

Velux wijst de weg in kluwen van fiscale voordelen

Isolatie, ramen en deuren, zonnepanelen… almaar meer mensen investeren in een gezonde leefomgeving en betere energie-efficiëntie. En dankzij de fiscale gunstmaatregelen kan je nog altijd flink wat centen op zak steken. Tenminste, als je weet waar aan te kloppen. En dus wil Velux zijn klanten een handje helpen in die complexe en veranderlijke regelgeving.


Op de site velux.be in de rubriek ‘Premies’ biedt Velux een toegankelijk overzicht van de bestaande premies en fiscale voordelen, aangevuld met tal van nuttige tips en concrete voorbeelden. De informatie is dankzij regelmatige updates een betrouwbare toeverlaat voor de verbouwer, die zelf vaak tureluurs wordt van de verschillende regels naargelang gewest, provincie en gemeente.
Het initiatief van Velux is dan ook geen toeval, aangezien de performante en innovatieve producten zich bij uitstek lenen voor een renovatieproject of energiebesparende ingrepen. Zo wordt de zolder dikwijls een extra hobbykamer onder het dak. Of komt er een platdakvenster op een achterbouw of in plaats van een koepel. Het financiële voordeel kan tot duizenden euro’s oplopen.


Voorbeeld 1: volledige zolderrenovatie

Situatie: de zolder van een woning van meer dan 15 jaar in Tessenderlo krijgt nieuwe isolatie (100 m²), twee dakvensters en binnenbekledingen.

Kost (alles excl. btw)

• 2 wentelende vensters GGU S06 60 UR tegen € 566 per stuk.
• 2 gootstukken tegen € 123,48 per stuk.
• 16 werkuren tegen € 50 maakt € 800.
• De isolatie kost € 70,24 per m², plaatsing inbegrepen, en dus € 7.024 voor de volledige zolder.
• De factuur van de installateur bedraagt € 2.178,96, voor de plaatsing van de vensters, en € 7.024 voor de isolatie.

Financieel voordeel

• De woning is meer dan 5 jaar oud en dus geniet men van het verlaagde btw-tarief (van 21% naar 6%). De facturen, btw inbegrepen, bedragen dus € 2.309,70 voor de vensters en € 7.445,44 voor de isolatie (totaal: € 9.755,14).
• Belastingvermindering van 40%, met een maximum van € 2.830 per jaar. De vermindering die € 3.902,05 zou moeten bedragen, blijft dus beperkt tot € 2.830. Het resterende bedrag (€ 1.072,05 ) echter overdragen worden naar het volgende fiscale jaar. Na twee jaar kan men dus genieten van een vermindering van € 3.902,05.
• Vlaamse dakisolatiepremie bedraagt € 500.
• Infrax, de netbeheerder, kent een premie toe voor de plaatsing van dakisolatie in bestaande woningen. Ze bedraagt € 4 per m² isolatie; in dit geval € 400.

De verbouwer zal dus € 4.953,09 betalen voor de volledige renovatie van zijn zolder, waarvan bovendien een deel kan betaald worden met ecocheques.

Totaal voordeel = € 4.802,05

Meer info: www.velux.be/nl/particulieren/premies
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in