Vele miljoenen tekort voor renovatiepremie

De Vlaamse renovatiepremie is zo'n groot succes dat de begroting van 50 miljoen grandioos te kort schiet. De Streekkrant berekende dat in totaal zo'n 110 miljoen zal nodig zijn. Het kabinet van Vlaams minister van Wonen Marino Keulen (Open Vld) erkent het probleem en voorziet een begrotingswijziging.


"Maandelijks krijgt de dienst Wonen-Vlaanderen gemiddeld 1.400 aanvragen binnen voor een Vlaamse renovatiepremie. Maximum wordt 10.000 euro per aanvraag uitgekeerd. De gemiddelde uitkering bedraagt 6.500 euro per aanvraag", volgens Johan Walgraef.
Een korte rekensom leert dat 109.200.000 euro zal nodig zijn als alle aanvragen uitgekeerd worden. Er wordt dit jaar evenwel slechts 50 miljoen euro voorzien in de begroting.

Foute inschatting
"Het aantal aanvragen ligt inderdaad hoger dan we op voorhand geschat hadden", luidt het op het kabinet van bevoegd minister Marino Keulen. "Indien de huidige hoge trend zich verderzet, zal de voorziene 50 miljoen euro inderdaad niet volstaan. Er zal sowieso een begrotingswijziging worden doorgevoerd."

Geen wanhoop
Aanvragers van een renovatiepremie hoeven niet te wanhopen. "Elke gerechtigde aanvrager krijgt de garantie dat ze hun premie zullen krijgen. De Vlaamse renovatiepremie blijft zeker deze legislatuur gehonoreerd." Of de renovatiepremie ook de volgende legislatuur zal overleven, wil men er niet kwijt.

Drie maand wachten
Elke aanvraag wordt binnen de drie maanden behandeld. In 2007 werden 16.170 aanvragen ingediend. Het grote aantal aanvragen zorgde voor een lichte achterstand bij de administratieve diensten maar die is intussen zowat weggewerkt.

Aanvragers van de premie blijken vooral jonge koppels te zijn die hun eerste huis kopen. Zelfs een gezin met tweeverdieners kan een renovatiepremie aanvragen.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in