Financiele aspecten

Vaste rente weer populairder dan variabele

Nauwelijks een Belg op de tien koos de jongste zes maanden voor een woonkrediet met variabele rente. Een jaar geleden waren dat er nog bijna zeven op de tien. Uit een rondvraag blijkt dat het aandeel van het krediet met jaarlijks aanpasbare rente op de markt van de woonkredieten maar een fractie bedraagt van wat het een jaar geleden was.

Bij ING koos 95 procent van de klanten voor een vaste rente. Bij Dexia was dat 90 procent en bij KBC 93 procent als ook de leningen met een vaste looptijd van tien jaar en dan vijfjaarlijks aanpasbare rente worden meegeteld. Enkel bij Fortis opteerde nog 16 procent van de klanten voor een variabele rente.

De vlucht van variabele naar vaste tarieven heeft alles te maken met de gestegen kortetermijnrente. Bijna een jaar geleden bereikte die op de markt van de woonkredieten een dieptepunt. Tussen de vaste en variabele tarieven gaapte toen een kloof van bijna 1,5 procentpunt. Nu is die kloof vernauwd tot minder dan 0,9 punt en daarom kiezen de meeste klanten het zekere voor het onzekere. Een variabel tarief kan in het slechtste geval verdubbelen.

Bronnen: Belga, Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in