Financiele aspecten

Van den Bossche: ‘Ik schaf isolatiepremies niet af'

‘Oude woningen en zelfs hele huizenblokken kunnen beter gesloopt en herbouwd worden in plaats van premies te blijven geven voor de isolatie van dergelijke panden.’ Dat beveelt een energierapport aan dat gebaseerd is op een rist gesprekken met mensen die heel wat energie-expertise hebben. Minister Freya Van den Bossche blijft achter de premies staan.
De opdrachtgever van het rapport is de milieustudiegroep Argus, die nauwe banden heeft met KBC en Cera. De voorbije twee jaar maakte Argus een toer langs heel wat mensen die nauw betrokken zijn bij het wel en wee van energie in Vlaanderen. Dat leidde nu tot een werkstuk met de kop ‘Samen zorgen voor de energie van morgen’. Het zet de pijnpunten op een rij en probeert aan te geven hoe het beter kan. Dat gaat van elektriciteitsvoorziening tot mobiliteit.

Vooral het hoofdstuk over de huishoudelijke verwarming stelt heilige huisjes ter discussie. Een van de vaststellingen luidt dat heel snel een sociale kloof aan het groeien tussen twee groepen Vlamingen. De enen wonen in een zeer energiezuinig huis en krijgen dus een zeer lage energiefactuur in de bus. De anderen kunnen zo’n woning niet betalen en moeten bijgevolg heel wat geld blijven uitgeven om hun huis te verwarmen. Een recent energierapport wijst de beleidsvoerders in Vlaanderen erop dat hun subsidie-aanpak die kloof nog groter dreigt te maken.

De enige manier om de sociale kloof in het energieverbruik te verkleinen en zelfs te dichten is volgens het rapport een volledig afbreken en hertekenen van oude wijken in stedelijke gebieden. 

'Geen voeling met realiteit'

'Geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om de isolatiepremies af te schaffen', reageert minister van Wonen Freya Van den Bossche op het rapport. 'Wie die premies wil afschaffen en alleen nog mensen wil helpen die het geld hebben om hun woning af te breken en opnieuw op te bouwen, heeft geen voeling met de realiteit.'

De minister wijst erop dat de investering in dakisolatie momenteel in twee jaar wordt terugverdiend. 'Daarna zorgt de isolatie elk jaar voor honderden euro winst op de energiefactuur. De voorbije vijf jaar hebben 272.238 Vlamingen zo'n premie gekregen.'
Toch geeft ook Van den Bossche toe dat sommige woningen beter af zouden zijn met sloop. 'Die zijn niet alleen in slechte staat op het vlak van energieverbruik, maar zijn bovendien vaak niet aangepast aan de hedendaagse comfortnormen.'

Op veel plaatsen in Vlaanderen bestaat er al een verlaagd btw-tarief van 6 procent voor sloop en heropbouw. 'Die maatregel moeten we nog beter bekend maken. In het kader van de verdeling van de klimaatinspanningen heb ik de federale regering bovendien gevraagd om te onderzoeken of dat verlaagd btw-tarief kan worden veralgemeend', besluit Van den Bossche.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in