Financiele aspecten

Tienduizenden groene investeerders krijgen 54 miljoen terug van fiscus

De fiscus zal samen 54 miljoen euro uitkeren aan maximaal 410.000 gezinnen die gediscrimineerd werden bij hun groene aftrek. Dat betekent een flinke tegenvaller voor de begroting, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.


De fiscus heeft eigenaars, die bijvoorbeeld zonnepanelen hebben geplaatst op hun huis, jarenlang gediscrimineerd tegenover huurders die hetzelfde deden. Zo heeft het Grondwettelijk Hof geoordeeld in een arrest van 8 maart. Tot vorig jaar kon 40 procent van groene investeringen van de te betalen belastingen afgetrokken worden. Dat zette veel Belgen er de voorbije jaren toe aan om te investeren in zonnepanelen, isolatie, nieuwe beglazing of een nieuwe stookketel.


Tegenvaller

Die uitspraak vormt een flinke tegenvaller voor de begroting. Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) raamt de budgettaire kost op 53,7 miljoen euro. Wie daar recht op heeft, kan bovendien rekenen op moratoriuminteresten. Het aantal potentiële gevallen dat in aanmerking komt voor terugbetaling bedraagt 409.889 stuks. Het gaat om gezinnen die van 2005 tot 2008 groene investeringen deden.

De minister deelde ook mee dat wie investeerde in inbraak- en brandbeveiliging, mogelijk dezelfde discriminatie heeft ondergaan. Zij die te weinig konden aftrekken, worden ook spontaan vergoed. Dat bedrag wordt geraamd op 3,2 miljoen euro. Hoewel er hiervoor nog geen arrest is, wordt de wet al aangepast.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in