Terugblik op Batibouw

Tien dagen lang heeft Batibouw de Brusselse Heizelpaleizen bevolkt. Terwijl net geen 370 000 bouwers en verbouwers zich kwamen informeren over de nieuwste trends en materialen werden er in de marge van de beurs ook heel wat prijzen toegekend. Een overzicht…


Pelletverwarming krijgt Milieu Award
Minister van Leefmilieu Bruno Tobback reikte de Milieu Award 2006 uit aan het West-Vlaams bedrijf Stroomop bvba.
”Stroomop” is een ingenieursbureau voor hernieuwbare energie en bouwadvies, opgericht in november 2004. Het bedrijf wil pelletverwarming, zonne-energie en ventilatiesystemen bekendmaken en promoten. “Stroomop” zorgde er mee voor dat ook in België houtpellets een begrip geworden zijn. Pellets worden vervaardigd uit zuiver houtafval. Ze bevatten geen lijmen of chemische bindmiddelen en hebben een verbranding die CO2-neutraal is.
"Het bedrijf werkt volgens een volledig concept van duurzaam bouwen en hernieuwbare energie. Zo biedt het onder meer ook energieadvies aan bouwers en verbouwers aan. Dat was voor de jury het doorslaggevende argument ", legt minister Tobback uit.
Andere twee laureaten waren “Wonen en Natuur” en “Forbo Flooring”. “Wonen en Natuur” is gespecialiseerd in ecologische bouwmaterialen en natuurlijke verven. “Forbo Flooring” ontwikkelt en verkoopt vloerbedekkingen die voor 100% bestaan uit natuurlijke grondstoffen.

Energy Saving Award
Staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie Els Van Weert overhandigde in het kader van de Energy Saving Days, de eerste Energy Saving Award uit.
Met de Energy Saving Award 2006 werd een bedrijf beloond dat energie-efficiëntie ook nog eens koppelt aan het gebruik van gezonde materialen, een bedrijf dat zichzelf tot doel heeft gesteld om een bescheiden bijdrage te leveren aan het creëren van een betere leefwereld via thermische en akoestische isolatie.
“isoproC” uit Temse kreeg de prijs voor zijn jarenlange inzet voor de promotie, import en verkoop van energie-efficiënte en ecologische isolatie.
Andere twee Laureaten waren “IZEN” en “MEGAMAN”. “IZEN” ontwikkelt, produceert en verkoopt zonlichtsystemen voor de productie van warmte alsook elektriciteit en warmtepompen voor ruimteverwarming. “MEGAMAN” houdt zich bezig met het uitvinden en produceren van kwalitatieve spaarlampen.

Glazen baksteen
Bouwunie en NAV hebben de Glazen Baksteen uitgereikt aan federaal minister van Middenstand Sabine Laruelle. Zij behaalde de meerderheid van de internetstemmen en liet daarmee de Vlaamse regering onder leiding van minister-president Yves Leterme en federaal minister van Financiën Dirk Reynders achter zich.
Sabine Laruelle verdiende haar nominatie omwille van drie dossiers. Ze heeft ervoor gezorgd dat de architecten hun activiteiten voortaan kunnen onderbrengen in een vennootschap. Daarnaast is ze vergevorderd in haar werk om de vestigingswet in de bouwsector te moderniseren en deed ze ook al heel wat inspanningen om het sociaal statuut van de zelfstandige te verbeteren.

Belgian building awards
Tijdens de ceremonie van de Belgian Building Awards werden de Architecture Awards, de Innovation Awards, de Keien van Bouwkroniek en de International Architecture Award uitgereikt. De Belgian Building Awards worden jaarlijks georganiseerd door BATIBOUW, Bouwkroniek, de Confederatie Bouw, ImmoTrends en Topbouw.

Architecture Awards
Al ruim 13 jaar organiseren ImmoTrends en Topbouw de Architecture Awards. Hiervoor worden Architecten en Bouwheren uitgenodigd om zich kandidaat te stellen voor de wedstrijd die uit 2 categorieën bestaat: Niet-residentiële en residentiële gebouwen (nieuwe of gerenoveerde woning, alleen of gegroepeerd). Naast deze twee prijzen wordt ook de Prijs Cultureel Erfgoed uitgereikt en dit op voorstel van een jury. Hiermee worden renovaties of herbestemmingen, maar soms ook mannen en vrouwen die onze culturele en stedenbouwkundige rijkdom met hun werk bevorderen, bekroond.

Prijs niet-residentieel gebouw:
-  “Groenendaal” van architectenbureau Huiswerk in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap
- Hoofdzetel InBev in Leuven van architecten Poponcini en Lootens (winnaar)
- Koninklijke Vlaamse Schouwburg van A.2R.C/BOA
- Woning-werkplaats op de Brusselse Handelskaai van Christian Kieckens Architects

Prijs residentieel gebouw:
- “Confettis” in de Luikse rue Jean HAust van Georges-Eric Lantair (winnaar)
- Socialewoningenproject in Kessel-Lo van bob361
- Katoenspinnerij in het centrum van Gent van Coussée & Goris Architecten

Cultureel erfgoed:
- Dexia Bank voor zijn vastgoedontwikkelingsstrategie die de kwaliteitstekens in het vooral Waalse gebouwenlandschap enorm doet toenemen (Privésector)
- Gemeente Molenbeek voor de renovatie van haar gebouwenpatrimonium
(Openbare sector)

Innovation Awards
Met de Innovation Awards wordt de bouwsector om zijn vernieuwende producten beloond en dit in twee categorieën:

Technisch:
Hiermee geeft de Confederatie Bouw het belang aan van innovaties voor de toekomst van de bouwsector. Zij werd bij haar keuze bijgestaan door het Wetenschappelijke en Technisch Centrum van het Bouwbedrijf.
Genomineerden:
- CVR voor de vernieuwde CVR C-MIX- en Twinmix-boortechnieken (Ex æquo)
- Smet-Boring voor de “Tubular Soil Mix”-paal (Ex æquo)
- Imperbel voor het “wit dak”
- Eloy & fils voor hun betonkuipen voor het opslaan van regenwater en hun waterbehandelingssystemen
Een speciale aanmoediging ging naar APK Bouw voor hun “minder overlast & kwaliteit”-plan

Design:
Een jury bestaande uit Jos Leyssens, voorzitter van de Orde van Architecten, en Antonio Pinto, binnenhuisarchitect, nomineerde dit jaar de nieuwigheden op gebied van vorm en design.
Genomineerden:
- Hansa voor Hansa Canyon Paleis 9, stand 227
- Aquamass voor de Wall Strip Paleis 7, stand 411
- Duscholux voor Collection 2 Life Paleis 7, stand 113

Keien van Bouwkroniek
Maisons Baijot in de categorie ‘Algemene bouwbedrijven’ en De Schaepmeester in de categorie ‘Grondverzet en wegen- en waterbouw’ zijn de laureaten van de Keien die Bouwkroniek heeft uitgereikt. Deze prijzen bekronen de Belgische bouwbedrijven die van 2000 tot 2004 de grootste natuurlijke groei realiseerden. De rangschikking werd opgemaakt volgens zes criteria: de groei van de omzet en het aantal werknemers en de evolutie van de cashflow, telkens in absolute waarde en in procenten.

International Architecture Award
Dit jaar ontving het Nederlandse architectenbureau Neutelings Riedijk deze Award. Zij staan in ons land vooral bekend om hun werk aan het kunstencentrum Stuk in Leuven, het Antwerpse MAS en het Gentse sociaal huisvestingsproject Hollainhof. Verder werden zij ook geselecteerd voor het Forum in Gent.
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in