T

Tadelakt

Tadelakt is een eeuwenoude pleistertechniek op basis van kalk uit Marokko, gebruikt voor de waterdichte afwerking van interieurs. In hedendaagse interieurs vind je de techniek vaak terug in badkamers en douchecellen. Nadat de pleister op de muur is aangebracht, wordt het materiaal gepolijst met een steen. Daarna kun je de pleister inzepen om het materiaal volledig waterdicht te maken.

Te lood

Iets is "te lood" als iets 100% recht is.

 

Tengellat

Een tengellat is een lat die van de voet van het dak tot in de nok loopt en die tussen het plaatmateriaal of de bebording van het dak en de panlatten zit. Op die manier zorgt een tengellat voor voldoende verluchting onder de pannen.

 

Tentdak

Een tentdak is ook wel gekend als piramidedak of puntdak. Het dak heeft meerdere gelijkbenige vlakken in de vorm van een driehoek, meestal vier of meer vlakken, die dan samenkomen in één punt.

 

Thermische isolatie

Thermische isolatie is isolatie waarmee je de woning gaat beschermen tegen te extreme temperaturen, zowel koude als warme. Met thermische isolatie ga je er voor zorgen dat je woning bij koude buitentemperaturen zo weinig mogelijk afkoelt. Bij warme buitentemperaturen zorgt thermische isolatie er voor dat je woning zo weinig mogelijk opwarmt. Je kan met verschillende materialen thermisch isoleren, en ook in verschillende diktes. Alles hangt af van het resultaat dat je met de isolatie wilt behalen.

 

Tongewelf

Een tongewelf vind je vaak terug in hele oude kelders of andere delen van oude gebouwen. Een tongeweld is namelijk een booggewelf, de dwarsdoorsnede van het bovenste gedeelte vormt een halve cirkel. Vroeger werden deze gewelven gemetseld en kon je ze terugvinden in gebouwen met een romaanse bouwstijl (periode 1050 tot 1200 na Chr.). Maar je kan ook tongewelven in hout of pleisterwerk maken.

Trapboom

De trapboom maakt deel uit van een trap. Op de trapboom liggen de treden vast.

 

Triplex

Een triplex plaat wordt ook wel een multiplex plaat genoemd. Deze is opgebouwd uit drie of meer lagen samengeperst hout of fineerhout. De lagen worden haaks op mekaar gelijmd en bestaan meestal uit een oneven aantal, zodat de boven- en de onderkant er gelijk uitzien. Je kan triplex voor verschillende toepassingen gebruiken, bijvoorbeeld om een vloerconstructie te maken of om wanden of inbouwmeubilair te maken.

 

Trompe l’oeil

Een trompe l’oeil is een muur- of plafondschildering die net echt lijkt. Bijvoorbeeld een geschilderd raam op de muur dat zo gedetailleerd is dat het echt lijkt. Op plafonds in statige oude gebouwen kom je ook vaak schilderingen van lucht voor die erg realistisch zijn. Trompe l’oeils werden heel populair tijdens de Barok (late 16de tot vroege 18de eeuw) maar bestonden al ten tijde van de Grieken en de Romeinen. Ze zijn bedoeld op een optische illusie te creëren.

Overzicht bouwlexicon

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in